De Via Laietana in Barcelona wordt verbouwd

Oeps ... foto ontbreekt!

De Via Laietana in Barcelona wordt verbouwd

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De gemeente Barcelona heeft haar plannen bekend gemaakt voor de Via Laietana, een van de drukke wegen van de Catalaanse stad. Bij de nieuwe plannen is er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en het openbaar vervoer en veel minder ruimte voor de automobilisten, wat nog een hele uitdaging zal worden in deze veelgebruikte avenue.

Op dit moment is de Via Laietana een vijfbaansweg maar dat zal gaan veranderen naar een avenida voor voetgangers, fietsers en het openbare vervoer waar de automobilisten nog maar weinig ruimte zullen krijgen. Deze verkeersader zal nog slechts een rijbaan krijgen voor auto’s, gelegen richting de zee en waar slechts 30 km per uur mag worden gereden.

Minder auto’s, meer openbaar vervoer en meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Op deze manier wil de gemeente een steentje bijdragen aan het verminderen van de milieuverontreiniging.

In het plan staan stoepen van 3,7 meter breed, een rijbaan in beide rijrichtingen voor openbaar vervoer en taxi’s, een rijbaan voor auto’s (bij voorkeur alleen voor inwoners) richting de zee en een speciale fietsbaan in beide richtingen.

Volgens de gemeente die deze week de plannen heeft gepresenteerd, zal de Via Laietana eindelijk haar doel gaan uitvoeren, zijnde een avenue die de stad moet openen richting de zee. Op dit moment lijkt de Via Laietana echter meer op een ongecontroleerde autoweg, aldus de gemeente.

Naast de grote avenue zullen ook de straten rondom de Via Laietana worden aangepakt. Het is echter niet helemaal zeker hoe de verbinding moet worden gelegd via de Via Laietana met de twee parkeergarages onder de Plaça Nova bij de kathedraal en de Plaça de Santa Catarina bij de gelijknamige markthal.

Ligging en oorsprong

De Via Laietana loopt van de Plaça Urquinaona in de stad tot de Plaça d’Antonio López, aan de zeekant en scheidt de buurten van de oude stad met La Ribera/El Born en Sant Pere aan een kant en Barri Gòtic aan de andere.

Behalve dat het er altijd druk is met inwoners en toeristen die worden aangetrokken door de gebouwen in Catalaans modernisme, Art Nouveau, Art Deco en Noucentista en neo-klassieke architectuur zijn er op de Via Laietana hoofdkwartieren van een aantal banken en instellingen. De weg kan gezien worden als een uitbreiding van Carrer de Pau Claris in Eixample.

De Via Laietana is vernoemd naar Laietanii, Iberiaanse mensen die de regio rond Barcelona, Maresme, Vallès en Baix Llobregat bevolkten. De aanleg van de Via Laietana werd gepland in 1879 en begon 1907 met als doel om Eixample te verbinden met de waterkant, met de nodige controverse. De sloop van een groot aantal gebouwen en straten in dit gebied was noodzakelijk voor de aanleg.

Ga naar de inhoud