Zes van de tien Spanjaarden zegt wel eens het Prado te hebben bezocht

Oeps ... foto ontbreekt!

Zes van de tien Spanjaarden zegt wel eens het Prado te hebben bezocht

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Zonder twijfel is het meest bezochte en populairste museum van Spanje het Prado in de hoofdstad Madrid. Het museum dat dit jaar 200 jaar bestaat heeft het afgelopen jaar in totaal 2.892.937 bezoekers gehad waaronder ook veel Spanjaarden. Uit een recent onderzoek is gebleken dat zes van de tien Spanjaarden een of meerdere keren het Prado museum in Madrid hebben bezocht.

95% van de Spanjaarden zegt dat het Museo del Prado een van de grootste en belangrijkste waardetoevoegingen is van Spanje op cultureel vlak. 7 van de 10 ondervraagde Spanjaarden geeft aan trots te zijn op het Prado museum, dit terwijl 37,52% zegt het museum nog nooit te hebben bezocht.

In opdracht van het Prado dat dus dit jaar haar 200-jarig bestaan viert heeft het onderzoeksbureau Instituto Sondea 3.300 personen tussen 18 en 65 jaar en woonachtig in Spanje naar hun mening gevraagd over Spanje’s meest bezochte museum.

Conclusies

Uit dit onderzoek kunnen enkele belangrijke conclusies getrokken worden zoals dat bijna 9 van de 10 Spanjaarden het meest gehoord heeft van het Prado museum gevolgd door de Reina Sofia en Thyssen musea in Madrid. Het Louvre in Parijs is het meest bekend in het buitenland.

48% zegt dat het Museo del Prado super Spaans is, gevolgd door publiek en universeel. De meeste mensen zien de collectie als klassiek gevolgd door verrijkend en geweldig. Wat betreft de schilders/kunstenaars die het meest bekend zijn springt Velázquez eruit gevolgd door Goya en Bosch.

Het favoriete schilderij van het Prado is ‘Las Meninas’ (De hofdames) van Velázquez gevolgd door ‘La maja desnuda’ (de naakte maja) van Goya, als derde ‘El 3 de mayo en Madrid o Los fusilamientos’ (De derde mei in Madrid of De executies) van Goya gevolgd door ‘El jardín de las delicias’ (Tuin der lusten) van Bosch (del Bosco in het Spaans).

Het schilderij dat de Spanjaarden het liefst in de woonkamer zouden hangen is ‘Las Meninas’ van Velázquez gevolgd door ‘El Jardín de las delicias’ van del Bosco (Bosch) en ‘Chicos en la playa’ (jongens op het strand) van Sorolla.

Op de vreemde vraag met welke Spaans en internationale persoonlijkheid men het liefst het Prado wil bezoeken antwoord men tennisser Rafael Nadal, acteur Dani Rovira en zangeres Alaska. Op internationaal niveau kiest men voor Will Smith (?) en de Paus.

200 jaar

Op 19 november 2018 werd het 200-jarig bestaansjaar (bicentenario) van een van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld in Madrid geopend. Het was op 19 november 1819 dat het toenmalige ‘Real Museo de Pintura y Escultura’ en daarna ‘Museo Nacional de Pintura y Escultura’ geopend werd met slechts 311 schilderijen. Inmiddels is het 200 jaar verder en zal 2019 tot aan 19 november in het teken staan van exposities, theater en concerten.

Prado anno 2019

Het Huidige ‘Museo Nacional del Prado’ ofwel kortweg ‘El Prado’ heeft een collectie die werken omvat van de 14e tot de 19e eeuw. Het museum heeft tegenwoordig 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles en zo’n 2000 voorwerpen van toegepaste kunst. Er zijn ook ongeveer 700 beelden te vinden. Hoogtepunt is echter de collectie schilderkunst van meer dan 8600 schilderijen. De grootste zaal in het museum is gewijd aan Diego Velázquez, met zijn schilderij Las Meninas als blikvanger.

Kunstenaars

In het Prado hangen meerdere werken van de Spanjaard Diego Velázquez maar ook van de Spaanse kunstenaars El Greco, Francisco Goya, Luis de Morales, Bartolomé Murillo, Francisco de Zurbarán en Juan Bautistas Maino. Er zijn daarnaast ook werken te vinden van Jheronimus Bosch met o.a de Tuin der lusten of Rogier van der Weyden met o.a Kruisafneming en Rembrandt, Jan Roos, Peter Paul Rubens en Botticelli.

Ga naar de inhoud