Snelste tokkelbaan van Spanje en Europa geopend in de Aragonese Pyreneeën

Snelste tokkelbaan van Spanje en Europa geopend in de Aragonese Pyreneeën
Beeld: Tirolina Ordesa Pirineo

Snelste tokkelbaan van Spanje en Europa geopend in de Aragonese Pyreneeën

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

HUESCA – Het is jammer dat nog niet iedereen naar de Pyreneeën in de provincie Huesca mag reizen en dat dit nu nog alleen is toegestaan voor de inwoners van de autonome regio Aragón maar zij kunnen nu wel genieten van de snelste tokkelbaan van Spanje en Europa. We hebben het over de ‘Tirolina Ordesa Pirineo’ die deze zaterdag voor het grote publiek open is gegaan in het dorp Fiscal.

Gedurende drie dagen op 16, 17 en 18 maart waren alle inwoners uit het dorp Fiscal en diverse andere dorpen uitgenodigd om een gratis vlucht te maken om de nieuwe spectaculaire en snelle tokkelbaan te leren kennen en deze zelf te ervaren. De afgelopen dagen was het dan ook druk met nieuwsgierige waaghalzen.

Maar vanaf zaterdag 20 maart is de tokkelbaan voor iedereen geopend en is het mogelijk om vanaf  1.200 meter hoogte met een hoogteverschil van 400 meter circa 2.000 meter af te leggen al hangend aan een stalen kabel met snelheden die kunnen oplopen tot 160 km/u (200 km/u voor experts en om een wereldrecord te verbreken).

Voor de vlucht begint het avontuur al met de 4×4 voertuigen die je naar het startpunt op 1.200 meter hoogte brengen. Tijdens de rit heb je een prachtig uitzicht op het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido en de omringende Pyreneeën aan de ene kant en de Valle del río Ara en de vallei van Fiscal aan de andere kant.

Iedereen die 18 jaar en ouder is en tussen de 40 en 125 kilo weegt kan zonder problemen een vlucht maken met de nieuwe snelle tokkelbaan terwijl minderjarigen dat alleen samen met de ouders of begeleider mogen doen. Een vlucht kost 33 euro in laagseizoen en 38 euro in hoogseizoen. Reserveren is HIER mogelijk.

Wereldrecord

De tokkelbaan kan 200 km/u aan maar dat is voor de experts en het idee is om de ‘tirolina’ in het Guinness Book of Records te krijgen waardoor er veel internationale waaghalzen naar het rustige dorp Fiscal, niet ver weg van het natuurpark Ordesa y Monte Perdido, de mooie dorpen Ainsa en Torla en de skigebieden van Panticosa en Formigal, zullen komen.

Verhaal

De initiatiefnemer is de eigenaar van het hotel en restaurant Balcón del Pirineo in de gemeente Buesa, op een steenworp afstand van het dorp Broto dat beneden in de vallei gelegen is. 

Het oorspronkelijke idee was om het op 1.125 meter hoge gelegen hotel met het op 905 meter hoogte gelegen dorp Broto te verbinden. Maar de gemeente wilde daar niet aan meewerken waarna men na 10 jaar besloot om naar het nabijgelegen dorp Fiscal te gaan waar men wel wat zag in het avontuur wat uiteraard een toeristische attractie zal gaan worden.

Wat is een tokkelbaan

De tokkelbaan bestaat uit een lang niet-rekbaar touw of kabel, die is opgespannen tussen twee punten van verschillende hoogte. Aan die kabel wordt een katrol bevestigd, waaraan mensen of goederen langs de kabel omlaag kunnen bewegen. 

Vaak bevat die katrol twee wielen, om de puntlast op de kabel te verminderen en vooral ook om te voorkomen dat de tokkelaar om de verticale as roteert.

Tokkelbanen bestaan in allerlei versies, en zijn meestal bedoeld als een vorm van vermaak. Kleine versies, die vooral voor kinderen bedoeld zijn, worden tussen twee bomen op een helling gespannen, waarbij het kind altijd laag bij de grond blijft. 

Tokkelbanen voor volwassenen worden meestal op grote hoogtes aangebracht en dienen om in een korte tijd als vermaak en adrenalinestoot met hoge snelheid een bepaalde afstand af te leggen. De langste tokkelbaan heeft een kabel van meer dan 2 km lengte wat dus ook de lengte wordt van de ‘tirolina’ bij Fiscal.

‘Tirolinas’ in Spanje

De nieuwe tokkelbaan in Fiscal is niet de enige van Spanje en ook in de buurt is een tokkelbaan te vinden. Deze is gelegen in de Valle de Tena, niet ver weg van het Lanuza stuwmeer en mooi gelegen gelijknamige dorp, Sallent de Gallego en de skipistes van Formigal in het dorp Hoz de Jaca (naast het metalen uitzichtpunt). Deze tokkelbaan heeft een lengte van 950 meter.

Verder zijn er tokkelbanen of ‘tirolinas’ te vinden in Fuentespalda, een dorp in de Matarraña regio in de provincie Teruel (niet ver weg van de Costa Dorada en Costa de Azahar) waar een 1.980 meter lange tokkelbaan over het dorp raast.

In het dorp Cabezon de Pisuerga (Valladolid) in Castilië en León is een tokkelbaan van 1.300 meter lengte te vinden, in IriSarri Land in het noorden van de autonome regio Navarra is een 860 meter lange tokkelbaan, in Sanlucar de Guadiana (Huelva) in Andalusië kan men met een unieke 720 meter lange tokkelbaan over de rivier Guadiana van Spanje naar Portugal afdalen en in Sendaviva in Navarra is een 650 meter lange ‘tirolina’ te vinden.

Ga naar de inhoud