Spaanse vissers blijven tot en met woensdag in de havens uit protest hoge brandstofprijzen

Spaanse vissers blijven tot en met woensdag in de havens uit protest hoge brandstofprijzen
Beeld: Canva

Spaanse vissers blijven tot en met woensdag in de havens uit protest hoge brandstofprijzen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Naast duizenden vrachtwagenchauffeurs die al sinds maandag 14 maart staken en andere chauffeurs die het onmogelijk wordt gemaakt door de stakende collega’s om wel te rijden, hebben de vissers nu ook besloten niet meer te gaan vissen en hun boten in de havens te laten. De vissers zullen tot en met woensdag niet gaan varen uit protest vanwege de hoge brandstofprijzen. In totaal gaat het om ruim 40.000 vissers die geen verse vis zullen vangen wat uiteraard te merken zal zijn in de winkels en markten.

Terwijl de Spaanse regering blijft beloven dat de brandstofprijzen naar beneden gaan, is er nog niets concreets afgesproken of bekend gemaakt. Daarom wordt de druk op de regering van premier Pedro Sánchez opgevoerd door de stakende vrachtwagenchauffeurs, de landbouwsector en nu ook de vissers.

Op woensdag staat een bijeenkomst gepland tussen het Ministerie van Landbouw en Visserij en tot die dag zal er gestaakt worden door de ruim 40.000 vissers in Spanje. Op maandag staat ook een bijeenkomst gepland tussen de ministers van Economische Zaken, Financiën en Transport en het Nationaal Comité voor het Wegvervoer (CNTC) in verband met de staking van de vrachtwagenchauffeurs.

Het wordt dus een week van stakingen en tekorten in de supermarkten en winkels, iets wat de afgelopen week ook al te merken was met lege schappen, niet alleen vanwege de stakende vrachtwagenchauffeurs maar ook vanwege het feit dat het de niet-stakende vrachtwagenchauffeurs onmogelijk wordt gemaakt te werken. Deze staking valt samen met de tekorten die zijn ontstaan vanwege de oorlog in Oekraïne.

Ga naar de inhoud