Search
menu
Search

¡OLÉ! De lente is officieel begonnen in Spanje

¡OLÉ! De lente is officieel begonnen in Spanje
Beeld: Canva

¡OLÉ! De lente is officieel begonnen in Spanje

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is al dagen heerlijk warm lenteweer op veel plaatsen in Spanje, maar officieel is de lente pas op maandag 20 maart 2023 begonnen. Voor veel Spanjegangers is de lente een van de mooiste jaargetijden, net zoals de herfst wanneer het minder warm is dan in de drukke zomer. 

In 2023 is de lente of ‘primavera’ in Spanje officieel op maandag 20 maart om 22.24 uur op het Spaanse vasteland en Balearen en 21.24 uur op de Canarische Eilanden begonnen (of moet nog beginnen, afhankelijk van wanneer je dit artikel leest). De lente 2023 duurt 92 dagen (iets meer dan 3 maanden) tot 21 juni wanneer officieel de zomer begint. Deze zomer wordt gevolgd door de astronomische herfst die op 23 september 2023 begint (klimatologische herfst begint op 1 september), gevolgd door de winter die officieel op 20 december begint. 

Verwar het begin van de lente niet met het vooruitzetten van de klok want dat gebeurt pas op 26 maart om 2.00 uur ‘s nachts wanneer de klok een uur vooruit gezet en de zomertijd begint. De wintertijd begint daarna pas weer in het laatste weekeinde van oktober 2023.

Prima en Vera

In het Spaans heet de lente ‘primavera’ wat opgedeeld kan worden in ‘prima’ en ‘vera’ wat letterlijk ‘el buen tiempo’ of goed weer betekent, een van de vier jaargetijden die samen met de winter, zomer en herfst een jaar rond maken. In het Nederlands is het woord ‘lente’ een oude afleiding van ‘lang’ en heeft het betrekking op het lengen van de dagen.

Twee lentes

Eigenlijk zijn er twee lentes, een meteorologische of klimatologische lente en een astronomische lente. De klimatologische lente is al op 1 maart begonnen en eindigt op 31 mei. In 1730 werd besloten om voor de meteorologie hele maanden te nemen want dat was makkelijker. De lente die de meeste mensen vieren is de astronomische lente waarbij de dag en de nacht even lang zijn.

Hoe is de lente in Spanje

Ondanks dat veel mensen denken dat de lente een mooie en warme tijd van het jaar is, klopt dat niet altijd. In maart, april en mei (de klimatologische lente) bijvoorbeeld is de gemiddelde temperatuur voor Spanje 13,6 graden, uiteraard met uitschieters op bepaalde plaatsen, maar het gemiddelde is niet echt hoog.

Daarnaast is er normaal gesproken veel neerslag met een gemiddelde van 173 mm per vierkante meter aan regenwater. Het is weliswaar niet de tijd van de meeste stormen, maar de lente is wel de tijd dat er stormen voorkomen en vaak veel neerslag is.

Allergieën

Helaas is de lente voor diegene die last hebben van allergieën een van de verschrikkelijkste momenten van het jaar. Daartegenover staat dat de temperaturen langzaam omhoog gaan, alles begint te bloeien en het goed vertoeven is in Spanje omdat het klimaat lekker is en het nog niet zo druk is als in de zomer.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?