‘Plastic zee’ van Almería kan worden omgevormd tot mega-zonnepanelen complex

‘Plastic zee’ van Almería kan worden omgevormd tot mega-zonnepanelen complex
Beeld: Canva

‘Plastic zee’ van Almería kan worden omgevormd tot mega-zonnepanelen complex

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sana Energy, een bedrijf dat zowel in Duitsland als Spanje gevestigd is, heeft een ‘nanopasta’ technologie ontwikkeld die mogelijk kan worden gebruikt om de 33.000 hectare van de ‘plastic zee’ of de ‘mar de plástico’ van Almería om te zetten in een enorm zonnepanelen complex. De plastic kassen kunnen voldoende energie opwekken om aan de energiebehoefte van heel Andalusië te voldoen.

De ‘mar de plástico” is een gebied in de provincie Almería in Andalusië dat bekend staat om zijn uitgestrekte kassencomplexen voor de teelt van groenten en fruit. Het wordt ook wel de ‘plastic zee’ genoemd vanwege de grote hoeveelheid plastic die wordt gebruikt om de kassen te bedekken en te beschermen tegen de elementen.

Het bedrijf Sana Energy maakt gebruik van een ‘nanopasta’ op basis van anorganische mineralen in de vorm van nanopartikels, die niet alleen 100% recyclebaar, maar ook sterk en duurzaam is en geen zeldzame aardmetalen, kritieke mineralen of zware metalen bevat. Het bedrijf is van plan om doorzichtige zonnepanelen te produceren die in staat zijn om de hoeveelheid licht die in kassen binnendringt te regelen. Dit zou vooral gunstig zijn voor producenten die kassen met starre of plastic structuren gebruiken.

Om de CO2-uitstoot te verminderen, is Sana Energy van plan om een gigafabriek in Almería te bouwen voor de productie van zonnepanelen en batterijen. Door de nabijheid van vraag en aanbod kan deze fabriek een duurzame en milieuvriendelijke productiemethode garanderen.

Sana Energy zou de investering in de infrastructuur voor de gigafabriek zelf financieren, wat potentieel andere bedrijven zou aantrekken die interesse hebben in hun technologie. De kosten van de fabriek worden geschat op 50 miljoen euro om een gigawatt aan zonne-energie te produceren en de fabriek zou naar verwachting binnen anderhalf jaar in bedrijf zijn.

De nanopasta-technologie van Sana Energy kan mogelijk de hectares van de ‘plastic zee’ in Almeria omvormen tot een enorme zonneboerderij. Dit zou kunnen helpen om de druk op de duurzaamheid van het land te verminderen waar momenteel plannen zijn voor de aanleg van zonneparken en tegelijkertijd een kosteneffectieve en duurzame oplossing kunnen bieden voor boeren in de regio.

Sana Energy benadrukt de veelzijdigheid van hun technologie, waardoor het mogelijk is om panelen te creëren die verschillende toepassingen combineren, zoals batterijopslag, verlichting en warmteopwekking. Als gevolg daarvan zouden de kassen in Almeria voldoende energie kunnen opwekken om aan de energiebehoefte van heel Andalusië te voldoen.

Ga naar de inhoud