Lokale politie van Málaga gaat patrouilleren met een robothond

Lokale politie van Málaga gaat patrouilleren met een robothond
Beeld: Ayuntamiento de Málaga / web

Lokale politie van Málaga gaat patrouilleren met een robothond

In de historische straten van Málaga heeft de lokale politie een nieuwe, innovatieve bondgenoot gekregen: een geavanceerde robothond. Deze baanbrekende technologie, ontwikkeld in samenwerking met de Universiteit van Málaga en verschillende technologische partners, zal de agenten bijstaan in hun dagelijkse taken.

De robothond is een indrukwekkende technologische prestatie, uitgerust met geavanceerde sensoren, videocamera’s en autonome capaciteiten. Met behulp van kunstmatige intelligentie is deze robot in staat om zelfstandig te patrouilleren door de straten van Málaga en situaties te detecteren die mogelijk gevaarlijk of illegaal zijn.

Een van de belangrijkste functies van de robothond is het opsporen van overtredingen en onveilige situaties. Het kan bijvoorbeeld waarschuwen wanneer voetgangers op elektrische steps door het historische centrum rijden, wat verboden is. Daarnaast kan de robot videomateriaal opnemen en real-time analyse uitvoeren om potentiële diefstallen, overvallen of andere incidenten te detecteren.

In de beginfase zal de robothond onder toezicht staan van een operator en samenwerken met agenten van de lokale politie. Naarmate het project vordert, zal de robot steeds meer autonome taken kunnen uitvoeren, ondersteund door artificiële intelligentie (AI). Deze samenwerking tussen mens en machine zal de efficiëntie en effectiviteit van de politie-inspanningen in Málaga aanzienlijk verbeteren.

De robothond is geen gewone machine, maar een geavanceerd en intelligent systeem dat gebruikmaakt van de nieuwste 5G-technologie. Met zijn autonome capaciteiten, talrijke sensoren en ingebouwde videofuncties, is deze robot in staat de agenten te ondersteunen bij het handhaven van de openbare orde en het waarborgen van de veiligheid van burgers en toeristen in de stad. Dit unieke project, genaamd 5G Tactile, is een samenwerking tussen de Universiteit van Málaga, Telefónica en het Spaanse bedrijf Alysis, en wordt gefinancierd door Next Generation-fondsen (UNICO 6G-programma).

Uiteindelijk is het doel van de lokale politie om de openbare veiligheid in Málaga te verbeteren en het vertrouwen van de burgers te versterken. Door de inzet van geavanceerde technologieën zoals de robothond, laat de politie zien dat ze vooroploopt in het veld van innovatie en bereid is om te investeren in moderne oplossingen voor een veiliger stad.

Málaga heeft zich in de afgelopen jaren gevestigd als een toonaangevende stad op het gebied van technologische innovatie en slimme stadsoplossingen. Door de implementatie van geavanceerde systemen en samenwerkingen met academische en technologische partners, streeft de stad ernaar om efficiëntie, veiligheid en duurzaamheid te bevorderen.

Ga naar de inhoud