De Spaanse regering wil de regelgeving voor hulphonden uitbreiden

De Spaanse regering wil de regelgeving voor hulphonden uitbreiden
Beeld: via canva.com

De Spaanse regering wil de regelgeving voor hulphonden uitbreiden

Het Spaanse ministerie van Sociale Rechten heeft een openbare raadpleging geopend om de mening te peilen van organisaties die professionals, betrokkenen bij assistentiehonden, therapiehonden, sportdieren, dierenbescherming en burgers in het algemeen vertegenwoordigen, voordat een nieuw decreet wordt opgesteld.

Het ministerie van Sociale Rechten heeft, alvorens een nieuw decreet op te stellen, een openbare raadpleging geopend om de mening te verkrijgen van professionals. Een nieuwe norm moet rekening houden met het welzijn en de bescherming van hulphonden en moet aspecten verbeteren die verband houden met de mobiliteit, toegankelijkheid en integratie van gebruikers in de samenleving.

Hulphonden (perros de asistencia) zijn honden die zijn getraind door erkende, gespecialiseerde centra om begeleiding, ondersteuning en hulp te bieden aan mensen met een officieel erkende handicap of ziekte. Onder dit concept vallen de volgende vijf types hulphonden:

  • Blindengeleidehonden (perros guía): getraind om blinden en slechtzienden te begeleiden.
  • Signaalhonden (perros señal): getraind om doven en slechthorenden te waarschuwen voor geluiden.
  • Servicehonden (perros de servicio): getraind om mensen met een fysieke handicap te helpen bij dagelijkse activiteiten.
  • Medische alert honden (perros de aviso/alerta médica): getraind om mensen met diabetes, epilepsie of andere ziektes te waarschuwen bij een aanval.
  • Autisme hulphonden (perros para personas con trastornos de espectro autista): getraind om mensen met autisme te beschermen en helpen bij noodsituaties.

Alle Spaanse regio’s hebben hun eigen regelgeving voor assistentiehonden, maar sommige aspecten worden verschillend gereguleerd en veel regels zijn niet uitgewerkt. De regio Murcia erkent bijvoorbeeld geen assistentiehonden voor kinderen met autisme, terwijl de rest van de regio’s dat wel doet.

De Balearen hebben in 2021 regels goedgekeurd voor toegang van waarschuwingshonden en honden voor mensen met autisme. De regels omvatten toegang tot openbare ruimten, werkplekken en vervoermiddelen, met beperkingen in voedingsbedrijven, restaurants, zwembaden en waterparken.

De boetes voor het weigeren van toegang aan een hulphond kunnen oplopen tot € 10.000. Sommige gemeenten hebben strengere regels dan andere. In Madrid mogen assistentiehonden bijvoorbeeld niet in restaurants komen, terwijl dit in Barcelona wel is toegestaan. Door al deze verschillende regionale en lokale regels is het zeer onoverzichtelijk en weten mensen die een hulphond hebben vaak niet waar ze aan toe zijn, zeker niet als ze door Spanje reizen.

Veel mensen zijn ook onbekend met de regels rond hulphonden of hebben vooroordelen. Eigenaren van hulphonden krijgen nog vaak te maken met weigering van toegang of vervelende opmerkingen van omstanders.

hulphonden
Regelgeving en de wet over hulphonden in Spanje
Hulphonden spelen een belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking of ziekte, maar in Spanje is er verwarring rond de definitie van een hulphond en de rechten die ze hebben. Een overzicht van de situatie.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud