25 jaar geleden opende in Sevilla de Expo 92 wereldtentoonstelling haar deuren

Oeps ... foto ontbreekt!

25 jaar geleden opende in Sevilla de Expo 92 wereldtentoonstelling haar deuren

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Het is alweer 25 jaar geleden dat Sevilla het middelpunt was van de wereld toen daar op 20 maart 1992 de Epo 92 of in het Spaans Exposición Universal de Sevilla 1992 openging voor het publiek. Vanaf 20 april tot 12 oktober dat jaar konden bezoekers in de wijk Triana verschillende paviljoens bezoeken van meer dan 100 landen die zichzelf op de een of andere manier presenteerden. Nu 25 jaar later is er van de terreinen niet veel meer over en ligt veel er verlaten bij.

De tentoonstelling in Sevilla droeg de titel Exposición Universal de Sevilla 1992, en was de 31e universele wereldtentoonstelling. De tentoonstelling werd gehouden van 20 april tot 12 oktober in de wijk Triana. Het thema van de tentoonstelling was “het tijdperk van de ontdekkingen”. Er waren meer dan 100 landen vertegenwoordigd op de tentoonstelling, en de tentoonstelling trok 41.814.571 bezoekers.

De tentoonstelling in Sevilla staat vooral bekend om het grote terrein. Het terrein voor de tentoonstelling besloeg 215 hectare. Men had vaak meerdere dagen nodig om alle paviljoens te bezoeken. Verder staat de tentoonstelling bekend om de vele nieuwe bruggen (waaronder de Puente del Alamillo, ontworpen door Santiago Calatrava) en poorten, en de manieren van vervoer zoals een kabelbaan en monorail.

Veel paviljoens waren gebouwd in klassieke stijl van het land waar ze bij hoorden. De paviljoens waren onder andere het Koninklijke paviljoen, en de paviljoenen van de vijf belangrijkste thema’s op de tentoonstelling: navigatie, ontdekking, natuur, milieu, en de 15e eeuw.

25 jaar later

Op een deel van het terrein van de Expo 92 werd enkele jaren na de Expo een pretpark geopend onder de naam Isla Magica welke nu alweer 20 jaar bestaat. Het pretpark maakte handig gebruik van de infrastructuur van het expo terrein en herbergt tegenwoordig verschillende attracties en wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Het pretpark bevindt zich op een van de vijf stukken waarin het Expo terrein werd verdeeld nadat de poorten sloten voor het publiek.

De overige vier stukken werden voor andere doeleinden gebruikt zoals administratieve gebouwen in bijvoorbeeld de torre Triana waar de Junta de Andalucía kantoren heeft. Daarnaast werd de Puerto Triana gebouwd waar nu de Torre Sevilla boven de skyline van Sevilla uitsteekt en kwamen er diverse universiteitsgebouwen.

Er zijn echter ook delen van het oude Expo terrein die er compleet verlaten bij liggen, zoals te zien is op de bovenstaande foto’s. Helaas heeft men nooit de tijd genomen of het geld gehad om iets met deze terreinen en gebouwen te doen.

Ga naar de inhoud