skip to Main Content
25 jaar geleden opende in Sevilla de Expo 92 wereldtentoonstelling haar deuren

25 jaar geleden opende in Sevilla de Expo 92 wereldtentoonstelling haar deuren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

SEVILLA – Het is alweer 25 jaar geleden dat Sevilla het middelpunt was van de wereld toen daar op 20 maart 1992 de Epo 92 of in het Spaans Exposición Universal de Sevilla 1992 openging voor het publiek. Vanaf 20 april tot 12 oktober dat jaar konden bezoekers in de wijk Triana verschillende paviljoens bezoeken van meer dan 100 landen die zichzelf op de een of andere manier presenteerden. Nu 25 jaar later is er van de terreinen niet veel meer over en ligt veel er verlaten bij.

De tentoonstelling in Sevilla droeg de titel Exposición Universal de Sevilla 1992, en was de 31e universele wereldtentoonstelling. De tentoonstelling werd gehouden van 20 april tot 12 oktober in de wijk Triana. Het thema van de tentoonstelling was “het tijdperk van de ontdekkingen”. Er waren meer dan 100 landen vertegenwoordigd op de tentoonstelling, en de tentoonstelling trok 41.814.571 bezoekers.

De tentoonstelling in Sevilla staat vooral bekend om het grote terrein. Het terrein voor de tentoonstelling besloeg 215 hectare. Men had vaak meerdere dagen nodig om alle paviljoens te bezoeken. Verder staat de tentoonstelling bekend om de vele nieuwe bruggen (waaronder de Puente del Alamillo, ontworpen door Santiago Calatrava) en poorten, en de manieren van vervoer zoals een kabelbaan en monorail.

Veel paviljoens waren gebouwd in klassieke stijl van het land waar ze bij hoorden. De paviljoens waren onder andere het Koninklijke paviljoen, en de paviljoenen van de vijf belangrijkste thema’s op de tentoonstelling: navigatie, ontdekking, natuur, milieu, en de 15e eeuw.

25 jaar later

Op een deel van het terrein van de Expo 92 werd enkele jaren na de Expo een pretpark geopend onder de naam Isla Magica welke nu alweer 20 jaar bestaat. Het pretpark maakte handig gebruik van de infrastructuur van het expo terrein en herbergt tegenwoordig verschillende attracties en wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht. Het pretpark bevindt zich op een van de vijf stukken waarin het Expo terrein werd verdeeld nadat de poorten sloten voor het publiek.

De overige vier stukken werden voor andere doeleinden gebruikt zoals administratieve gebouwen in bijvoorbeeld de torre Triana waar de Junta de Andalucía kantoren heeft. Daarnaast werd de Puerto Triana gebouwd waar nu de Torre Sevilla boven de skyline van Sevilla uitsteekt en kwamen er diverse universiteitsgebouwen.

Er zijn echter ook delen van het oude Expo terrein die er compleet verlaten bij liggen, zoals te zien is op de bovenstaande foto’s. Helaas heeft men nooit de tijd genomen of het geld gehad om iets met deze terreinen en gebouwen te doen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Als de Spanjaard geschoolde Europeanen in hun land accepteren en minder deze mensen bestelen dan zouden ze daarna de vruchten van kunnen plukken, niet alleen voor zichzelf maar ook voor hun beter geschoolde Europese medemens. Ik bedoel als één team!!! Ik geef hier een schandalig voorbeeld wat de Spanjaard doet, mijn kinderen wilden een Cathedraal met hun Spaanse vrienden bezoeken in Toledo, de Spaanse vrienden konden naar binnen voor 2,50 euro maar mijn kinderen moesten 10 euro betalen omdat ze niet de Spaanse nationaliteit hebben. Gelukkig hebben ook onze Spaanse vrienden dit geweigerd en geprotesteerd en weg zijn gegaan met mijn kinderen. Ik ben zeker als we er bij de Europeesche rechtbank een zaak van maken dan zal hier snel een stokje voor gestoken worden, Ik bedoel hier mee, de Spanjaard denkt dat ze de vruchten kunnen plukken zonder de bron te voeden.

    1. Jakob, dit komt bijna niet voor in Spanje omdat dit niet is toegestaan binnen Europa, alle inwoners van welk land ook binnen europ moeten hetzelfde betalen. Je hebt het hier echter over een cathedraal en misschien zien die dat anders maar het mag niet. Eigenlijk mag je volgens mij in een gebedshuis helemaal geen entreegeld vgragen. Daarnaast, was dat entreebedrag misschien met een audiofoon erbij? Zou kunnen … dat de Spaanse vrienden de teksten kunnen lezen end e buitenlanders niet maar … wat heeft dat met de Expo te maken. en nogmaals, praktisch overal in Spanje dient een Spanjaard of Spaans hetzelfde te betalen als een buitenlander.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken