De inwoners van de Balearen eilanden zijn de grootste glas recyclers van Spanje

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De inwoners van de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zijn volgens de gegevens van Ecovidrio de grootste glas recyclers van heel Spanje. Gemiddeld werd op deze eilanden per persoon 38,8 kilo aan glas gerecycled gedurende 2017. Dat hoge aantal glas is onder andere te wijten aan het toerisme op de eilanden. Het afgelopen jaar hebben de inwoners van Spanje 819.788 ton glas gerecycled waarvan 789.235 glas verzameld werd in de meer dan 218.000 glascontainers die in Spanje te vinden zijn.

Sinds dat in 1982 de eerste “iglú” glascontainer door de toenmalige burgemeester in het centrum van Madrid werd geplaatst is dat aantal uitgegroeid naar meer dan 218.000 glascontainers in heel Spanje waarbij men gedurende de afgelopen 36 jaar meer dan 44 miljard kilo aan glas heeft recycled via de nu groen gekleurde containers.

In 2017 is het aantal gerecycled glas wat via de glascontainers is ingezameld in Spanje gestegen van 753.509 ton naar 789.235 ton glas. De laatste 20 jaar is het percentage glas wat wordt ingezameld gestegen van 30% naar de huidige 73% maar volgens Ecovidrio is het doel uiteraard om op 100% te komen.

Regio’s

Het meeste glas per inwoner wordt dus ingezameld op de Balearen eilanden met 38,8 kilo gevolgd door La Rioja met 27,2 kilo, Baskenland met 26,8 kilo, Navarra met 25,1 kilo en Catalonië met 20 kilo. Onderaan de lijst van autonome deelstaten staan de Comunidad de Madrid met 13,5 kilo per inwoner gevolgd door Andalusië met 12,3 kilo en Extremadura met slechts 7,4 kilo per inwoner. Het is dus wel duidelijk dat in het noorden van het land meer en beter glas wordt ingezameld dan in het zuiden van Spanje.

De meeste glascontainers zijn te vinden in de deelstaat Catalonië (7.555.830 miljoen inwoners) met 36.872 containers gevolgd door Andalusië (8,379.820 inwoners) met 33.619 containers, de Comunidad Valenciana (4.941.509 inwoners) met 23.744 containers en de Comunidad de Madrid (6.507.184 inwoners) met 20.155 containers, aldus de cijfers die hier te vinden zijn van Ecovidrio.

Ecovidrio is een non-profit organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de recycling van al het verpakkingsafval van glas in Spanje. De organisatie werd in 1997 geboren onder de  Verpakkingsafval wetgeving met als hoofddoel: de glasrecyclage snelheid in Spanje te verhogen om het milieu te beschermen en bij te dragen aan duurzame ontwikkeling, in overeenstemming met de principes van de circulaire economie.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.