De inwoners van de Balearen eilanden zijn de grootste glas recyclers van Spanje

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PALMA – De inwoners van de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera zijn volgens de gegevens van Ecovidrio de grootste glas recyclers van heel Spanje. Gemiddeld werd op deze eilanden per persoon 38,8 kilo aan glas gerecycled gedurende 2017. Dat hoge aantal glas is onder andere te wijten aan het toerisme op de eilanden. Het afgelopen jaar hebben de inwoners van Spanje 819.788 ton glas gerecycled waarvan 789.235 glas verzameld werd in de meer dan 218.000 glascontainers die in Spanje te vinden zijn.

Sinds dat in 1982 de eerste “iglú” glascontainer door de toenmalige burgemeester in het centrum van Madrid werd geplaatst is dat aantal uitgegroeid naar meer dan 218.000 glascontainers in heel Spanje waarbij men gedurende de afgelopen 36 jaar meer dan 44 miljard kilo aan glas heeft recycled via de nu groen gekleurde containers.

In 2017 is het aantal gerecycled glas wat via de glascontainers is ingezameld in Spanje gestegen van 753.509 ton naar 789.235 ton glas. De laatste 20 jaar is het percentage glas wat wordt ingezameld gestegen van 30% naar de huidige 73% maar volgens Ecovidrio is het doel uiteraard om op 100% te komen.

Regio’s

Het meeste glas per inwoner wordt dus ingezameld op de Balearen eilanden met 38,8 kilo gevolgd door La Rioja met 27,2 kilo, Baskenland met 26,8 kilo, Navarra met 25,1 kilo en Catalonië met 20 kilo. Onderaan de lijst van autonome deelstaten staan de Comunidad de Madrid met 13,5 kilo per inwoner gevolgd door Andalusië met 12,3 kilo en Extremadura met slechts 7,4 kilo per inwoner. Het is dus wel duidelijk dat in het noorden van het land meer en beter glas wordt ingezameld dan in het zuiden van Spanje.

De meeste glascontainers zijn te vinden in de deelstaat Catalonië (7.555.830 miljoen inwoners) met 36.872 containers gevolgd door Andalusië (8,379.820 inwoners) met 33.619 containers, de Comunidad Valenciana (4.941.509 inwoners) met 23.744 containers en de Comunidad de Madrid (6.507.184 inwoners) met 20.155 containers, aldus de cijfers die hier te vinden zijn van Ecovidrio.

Ecovidrio is een non-profit organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van de recycling van al het verpakkingsafval van glas in Spanje. De organisatie werd in 1997 geboren onder de  Verpakkingsafval wetgeving met als hoofddoel: de glasrecyclage snelheid in Spanje te verhogen om het milieu te beschermen en bij te dragen aan duurzame ontwikkeling, in overeenstemming met de principes van de circulaire economie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.