Binnenlandse vliegreizen vervangen voor treinreizen in Duitsland en Frankrijk: idee voor Spanje?

Binnenlandse vliegreizen vervangen voor treinreizen in Duitsland en Frankrijk: idee voor Spanje?
Beeld: 123rf

Binnenlandse vliegreizen vervangen voor treinreizen in Duitsland en Frankrijk: idee voor Spanje?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Frankrijk en nu ook in Duitsland zijn plannen om het aantal binnenlandse vliegreizen te reduceren door de reizigers aan te sporen de trein te nemen voor bepaalde afstanden. In Frankrijk wordt gesproken over trajecten die met de trein binnen 2,5 uur te bereiken zijn om daar geen binnenlandse vluchten meer op te accepteren. Zou dat voor Spanje ook een goed idee?

In Duitsland denkt men dat op jaarbasis 4,3 miljoen vliegtuigpassagiers gebruik kunnen maken van de trein om hetzelfde traject af te leggen. Voor het milieu en de CO2 uitstoot zou dat veel beter zijn en wellicht voor het comfort van de reiziger ook. 

In Frankrijk wil men zo ver gaan om binnenlandse vluchten op afstanden die met de trein binnen 2 uur en 30 minuten te bereiken zijn te verbieden.

Op dit moment stoot Duitsland 75% meer CO2 uit dan Frankrijk, aldus Global Carbon Project. Frankrijk heeft in 2019 (laatste beschikbare cijfer) 338 miljoen ton CO2 gegenereerd terwijl Duitsland 759 miljoen ton genereerder. 

Duitsland stoot 8,4 ton CO2 per inwoner uit en Frankrijk 4,9 ton. Overigens is dat voor Spanje 5,4, voor Nederland 9,1 en voor België 8,6 ton CO2 per inwoner. 

Om het treinverkeer aantrekkelijker te maken en het vliegen binnen eigen land op relatief korte afstanden te ontmoedigen moet er wel gewerkt worden aan nieuwe hogesnelheidstrein verbindingen.

Spanje

Maar zou het verbieden of aanmoedigen van binnenlandse vluchten in Spanje ook een idee zijn door reizigers op bepaalde trajecten met de trein te laten reizen? 

Logischerwijze vallen de Balearen en Canarische Eilanden niet onder de mogelijkheden maar veel binnenlandse vluchten zoals van Barcelona naar Madrid, van Valencia naar Madrid of van Málaga naar Madrid kunnen makkelijk vervangen worden door de trein.

Spanje heeft volgens Ministerie van Ontwikkelingszaken circa 1.5400 kilometer aan treinspoor waarvan ongeveer 12.000 kilometer regulier spoor en meer dan 3.400 kilometer hogesnelheidstrein spoor. 

Wat betreft het aantal kilometers AVE hogesnelheidstrein spoor staat Spanje in Europa op de eerste plaats en wereldwijd achter China op de tweede plaats. 

De AVE verbindt Madrid met o.a. Zaragoza, Tarragona, Barcelona, Gerona en de Franse grens maar ook Valencia, Alicante, Castellón, Córdoba, Sevilla, Cádiz, Málaga, Granada, Segovia, Zamora, León etc.

Op diverse van deze bestemmingen die met de hogesnelheidstrein AVE maar ook de nieuwe low cost varianten verbonden zijn is het ook mogelijk met het vliegtuig te reizen terwijl dat volgens de afstanden en reistijd met de trein eigenlijk niet nodig zou hoeven te zijn.

Dus, komt Spanje ook met een soortgelijk plan zoals Frankrijk en Duitsland? Voorlopig wordt daar nog niet over gediscussieerd maar wie weet wel in de toekomst. Er wordt immers nog steeds gewerkt aan de uitbreiding van het AVE-netwerk en het aantal verbonden steden.

ave
Beel: Wikipedia
Ga naar de inhoud