Guardia Civil politieagent op Ibiza moet in bestelbus slapen vanwege hoge huurprijzen

Guardia Civil politieagent op Ibiza moet in bestelbus slapen vanwege hoge huurprijzen
Beeld: Canva

Guardia Civil politieagent op Ibiza moet in bestelbus slapen vanwege hoge huurprijzen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is al veel langer bekend dat de huurprijzen op de Balearen eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera enorm hoog zijn, omdat er weinig huurwoningen te vinden zijn en praktisch alles gebruikt wordt voor toeristische verhuur. Maar dat zelfs de politieagenten die door de Guardia Civil naar het eiland Ibiza worden gestuurd in een bestelbus moeten slapen omdat ze de huur niet kunnen betalen, was minder bekend.

Deze week voegde de onafhankelijke vereniging van de Guardia Civil zich bij andere groepen die hun bezorgdheid uiten over het huisvestingsprobleem van veel agenten van het politiekorps in plaatsen zoals op het eiland Ibiza. De vereniging veroordeelde het gebrek aan ondersteuning dat de agenten op dit moment ervaren, terwijl de situatie blijft verslechteren. De groep benadrukte dat agenten het als een straf beschouwen om op de Balearen te worden geplaatst, vooral op het eiland Ibiza.

De klachten zijn niet gerelateerd aan het werk zelf, maar aan het gebrek aan huisvesting waardoor een agent die werkzaam is op de luchthaven van Ibiza gedwongen is om in een busje te wonen en zich te douchen in een sportschool. “Het is erg triest om een baan te hebben en onder deze omstandigheden te moeten leven, vooral omdat er gebouwen zijn die geschikt kunnen worden gemaakt”, zei een vertegenwoordiger van de vereniging. “Iedereen weet dat de huurprijzen problematisch zijn vanwege de hoge prijzen en het beperkte aanbod. Daarom is werken op Ibiza een echt probleem en wil niemand hier werken. Het is de laatste optie. Agenten zijn vaak gedwongen om in busjes of op campings te wonen, wat grote nadelen met zich meebrengt.”

Een Guardia Civil, genaamd Jorge, heeft zelf gesproken met het radiostation Cadena Ser om zijn dagelijkse leven te beschrijven: “De huurprijzen zijn onbetaalbaar voor ons salaris, het is onmogelijk. Voor ongeveer 700 tot 800 euro krijgen we een kamer met een bed van 90 cm”. Nadat Jorge heeft besloten om in een busje te wonen, moet hij zichzelf organiseren om te kunnen eten en douchen: “Ik heb mezelf wel eens gewassen in een sportschool omdat ik het gevraagd had en het mocht, maar uit schaamte ben ik niet meer teruggegaan. Ik vul het water bij een benzinestation aan en zoek dan een verlaten terrein om in het busje te douchen.”

Het is waar dat deze agenten hebben aangegeven dat ze in de winter meer dan de helft van hun salaris moeten besteden aan huur, die ze in de meeste gevallen alleen kunnen betalen tussen de maanden oktober en mei, buiten het hoogseizoen. Bovendien maakt het feit dat ze vooraf de betaling voor een heel seizoen moeten vragen, hun verblijf op het eiland steeds moeilijker.

Ga naar de inhoud