Volgende week heeft Spanje de eerste ‘Iberische oven’ met temperaturen tot 35 graden

Volgende week heeft Spanje de eerste ‘Iberische oven’ met temperaturen tot 35 graden
Beeld: El tiempo / web

Volgende week heeft Spanje de eerste ‘Iberische oven’ met temperaturen tot 35 graden

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dit weekend worden er op het Spaanse vasteland enkele regen- en onweersbuien verwacht als gevolg van een koufront. Dit koufront zal op zaterdag ook voor verlichting van de temperaturen in bijna het hele land zorgen. Vanaf zondag wordt echter de ‘Iberische oven’ weer actief in Spanje en zal de stabiliteit toenemen, waardoor de hitte nog verder zal stijgen tot 35 graden in het zuiden van het land.

Vanaf zondag zal er een hogedrukgebied zorgen voor stabiliteit in de atmosfeer boven het Spaanse vasteland en zullen de temperaturen opnieuw stijgen. In veel delen van Extremadura kan de temperatuur boven de 25 graden uitkomen, vooral in de valleien van de Tajo en de Guadiana. Ook in het Guadalquivir-dal in Andalusië en soms in het binnenland van de regio Murcia en de provincie Valencia zullen de temperaturen deze waarde overschrijden.

De temperaturen zullen blijven stijgen en op maandag zullen de maximale temperaturen in veel gebieden dicht bij de 30 graden komen. In delen van de Guadiana-vallei bij Badajoz kan deze waarde al worden overschreden, maar de hoogste temperaturen worden die dag verwacht in het Guadalquivir-dal. In Córdoba wordt op maandag 24 april een maximale temperatuur van 33 graden verwacht.

De temperaturen zullen blijven stijgen tussen dinsdag en woensdag en in veel steden in het binnenland van Spanje kunnen temperaturen van 30 graden worden bereikt, zoals in Toledo, Cuenca of Teruel. Op dinsdag 25 april kunnen in Sevilla of Cordoba de eerste temperaturen van 35 graden op het Spaanse vasteland worden bereikt, aangezien deze temperatuur op de Canarische Eilanden al in maart is overschreden.

Tussen woensdag en donderdag zou het hoogtepunt van de temperaturen kunnen worden bereikt in sommige gebieden, maar de modellen geven aan dat de temperaturen nog enkele dagen hoog zullen blijven. Op woensdag 26 april kunnen de maximale temperaturen in sommige delen van de Meseta, in de Ebro-vallei en ook in delen van het zuidoosten van Spanje boven de 30 graden uitkomen. Het Guadalquivir-dal kan opnieuw temperaturen boven de 35 graden bereiken.

De regio’s langs de Cantabrische Zee zullen afwijken van deze situatie. Daar zullen de temperaturen wat milder zijn en meestal rond de maximale waarden van 20-25 graden liggen.

Op dit moment lijkt het erop dat de periode van hitte vanaf maandag volgende week zou kunnen duren tot donderdag of vrijdag. Er is echter nog veel onzekerheid vanwege de termijn, dus er kan niets worden gegarandeerd door de verschillende weerwebsites in Spanje.

Ga naar de inhoud