De onbekende fietspelgrimtocht ‘Ruta del Holandés’ naar Santiago de Compostela

De onbekende fietspelgrimtocht 'Ruta del Holandés' naar Santiago de Compostela
Beeld: via canva.com

De onbekende fietspelgrimtocht ‘Ruta del Holandés’ naar Santiago de Compostela

De Camino de Santiago is een netwerk van historische routes die samenkomen in de Spaanse stad Santiago de Compostela, waar het graf van de apostel Jakobus wordt vereerd. Eén van de bijzondere routes die onderdeel uitmaakt van dit pelgrimstraject is de zogenaamde “Hollandse Route”, een fietspelgrimstocht die haar naam ontleent aan de populariteit onder pelgrims uit Nederland.

Deze route was aanvankelijk vooral populair onder Nederlandse fietsers, maar in de loop der tijd hebben ook andere nationaliteiten, met name Duitsers en Oostenrijkers, interesse getoond in deze route. Het is een alternatieve route van de Franse Camino de Santiago en vertakt zich na ongeveer 2 kilometer van het officiële pad.

De “Ruta del Holandés” begint in Arzúa en leidt pelgrims naar Touro. Over een afstand van 25 kilometer fietsen de pelgrims over de regionale weg die Burres verbindt met Ponte de Ulla. Het traject loopt door de parochie Beseño in Touro en vervolgt zijn weg door de gebieden van Touro en Boqueixón voordat het uiteindelijk Santiago bereikt.

De Hollandse Route onderscheidt zich van de andere hoofdroutes doordat het de minst drukke is. Hierdoor krijgen pelgrims de kans om te genieten van een rustiger en meer afgelegen omgeving. Dit maakt een diepere verbinding met de natuur en jezelf mogelijk tijdens de tocht.

Langs deze route kunnen pelgrims genieten van een gevarieerd en verrassend landschap, variërend van dichte bossen tot schilderachtige plattelandsdorpjes. De meer afgelegen delen van de route bieden indrukwekkende vergezichten en een gevoel van totale eenwording met de natuur, een voordeel dat weinig andere routes bieden.

De dorpjes langs de Hollandse Route ademen een landelijke charme en gastvrijheid uit. Pelgrims kunnen hier genieten van de rust en eenvoud van het plattelandsleven, terwijl ze worden ondergedompeld in de rijke culturele erfenis van de regio.

Ga naar de inhoud