skip to Main Content
10 redenen waarom het wonen in Spanje gewoon geweldig is

10 redenen waarom het wonen in Spanje gewoon geweldig is

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

10 redenen waarom in Spanje wonen geweldig is

123RF

MADRID – Op zaterdag hebben we enkele irritante en storende aspecten van het wonen in Spanje op rij gezet en dit keer is het de beurt aan wat positievere berichten met onze 10 redenen en voordelen van het wonen in Spanje. Zoals bekend heeft Spanje een grote toeristische aantrekkingskracht op veel Nederlanders, Belgen en andere Noord Europeanen waarvan er ook steeds meer zijn die wel in Spanje zouden willen wonen of dat al gedaan hebben. In ons vorige artikel was te lezen wat voor sommige inwoners irritant en negatief kan zijn maar dat houdt niet in dat in Spanje wonen niet geweldig hoeft te zijn.

Ok, Spanje is als land zeker niet perfect maar aan de andere kant welk land is dat wel 😉 Toch heeft het wonen in Spanje veel voordelen en kan deze ervaring zeer positief zijn als je er maar voor open staat om je aan te passen. Zelfs als je niet helemaal aangepast bent kan het leven in Spanje goed zijn en kan een nieuw leven in het land van de zon als een permanente vakantie gezien worden, zeker als je op pensioengerechtigde leeftijd bent en de overstap van Nederland of België naar Spanje hebt gemaakt en je geen financiële zorgen hoeft te maken.

Spanje heeft als land de mensen veel te bieden: het weer, de natuur, cultuur, gastronomie, het relaxte leven, stranden, aardige mensen etc. Daarom dus even een kort overzicht van 10 redenen waarom het wonen in Spanje gewoon geweldig is. Heb je nog tips, ideeën, zijn we wat vergeten of op/aanmerkingen, laat het hieronder weten in een reactie op dit artikel. Het is altijd leuk om van de lezers iets te horen.

1- Klimaat

Ongetwijfeld zijn er veel Nederlanders en Belgen naar Spanje verhuist omdat ze het gehad hebben met de grijze, koude en regenachtige dagen en liever in een land en regio willen wonen waar men gemiddeld meer dan 300 dagen zon heeft per jaar. Op veel plaatsen langs bijvoorbeeld de middellandse zee en op de Balearen zijn de winters mild met aangename temperaturen, kan men spreken van een heerlijke lente en rustige herfst maar kan het in de zomer behoorlijk warm worden. Het is voor veel emigranten dan ook helemaal geweldig om zoveel mooie, zonnige en warme dagen te hebben waarbij als het regent men nog steeds kan spreken van Spaanse regen die toch net wat aangenamer kan zijn dan de Noord Europese regen (ook omdat deze buien vaak kort maar krachtig zijn).

2- Cultuur en natuur

Spanje staat met 44 monumenten en natuurgebieden als nummer 3 op de lijst van Unesco en dat is mooi als je er bent gaan wonen. Zo is er altijd wel wat te bekijken als je even in de auto stapt en, net zoals de Spanjaarden zelf, op vakantie gaat in eigen land. Van de Moorse cultuur in het zuiden naar Gaudí in het Noordoosten en de overweldigende natuur van de Pyreneeën, Picos de Europa etc. Spanje is een van die landen waar je elke vakantie wel iets anders kunt bekijken en waar je bijna nooit uitgekeken raakt.

3- Gastronomie

Spanje is het land van de middellandse zee keuken en bekend vanwege onder andere het gezonde middellandse zee dieet (dieta mediterranea) wat bestaat uit alleen maar verse producten die gezond zijn voor je en een perfecte balans vormen. Of je nu van de tapas, pintxos, paella, marisco (vis), carne (vlees) of verduras (groente) houdt … er is voor elk wat wils. Tel daarbij de vele goede restaurants (waarvan diverse met Michelin sterren) op en het feit dat men heerlijk lang de tijd neemt om uitgebreid te eten of dineren, en de gastronomie is een feestje. Lekker lang op een terras aan het water zitten genieten van een menu del día (dagmenu) terwijl het dagelijkse leven aan je voorbij gaat is een van die dingen die je makkelijk kunt doen in Spanje.

4- Mensen

Spanjaarden zijn over het algemeen (maar afhankelijk van waar je woont) erg vriendelijk en behulpzaam. Dat zal dus niet overal gelden maar over het algemeen is dat de regel en gedachte van veel geëmigreerde Nederlanders en Belgen. Mocht je de Spaanse taal niet machtig zijn dan is men meestal niet te beroerd om je te helpen maar mocht je wel Spaans (of een klein beetje) spreken dan gaat er een wereld voor je open.

5- Mañana

Spanje is het land van het bekende “mañana” wat letterlijk “morgen” betekent maar dat ook wel gebruikt wordt voor “later”. Het is eigenlijk geen Spaans woord maar een levenswijze waar veel buitenlanders wel eens moeite mee hebben. Vaak (maar niet altijd) wordt alles met een korreltje zout genomen en zegt men een ding terwijl men iets anders toont. Het is echter ook deze relaxte houding die ervoor zorgt dat veel Nederlanders en Belgen in Spanje gaan wonen, weg van de hectiek, haast en drukte. Het “mañana” gevoel kan echter wel lastig zijn als je iets voor elkaar wilt krijgen waarbij je geduld regelmatig op proef wordt gesteld.

6- Sociaal

Het wonen in Spanje is een sociale happening waarbij het zeer gebruikelijk is om alles aan de kant te zetten om gezellig (overigens een woord wat niet bestaat in het Spaans) met je vrienden, collega’s of familie iets te gaan doen. Dat kan iets drinken zijn, tapas eten, op een terras zitten, naar het strand gaan, sporten etc. Het sociale leven in Spanje is in de ogen van veel buitenlanders stukken beter dan in eigen land. Men neemt nog de tijd voor elkaar waarnaast men elkaar ook graag wil helpen indien nodig. Ook de familiebanden zijn veel sterker en het komt regelmatig voor dat hele families in een weekend bij elkaar komen en men elkaar regelmatig ziet.

7- Siesta

Het klinkt bij veel Nederlanders en Belgen die in eigen land wonen heel raar maar tussen de middag voor een uurtje ofzo je ogen even lekker dicht doen tijdens de siesta is hartstikke fijn en daarnaast ook nog eens gezond. In de tegenwoordige drukke samenleving van haasten, snel alles doen en drukte is even een moment van rust nemen heel welkom. Helaas is de dagindeling in Nederland en België daar niet op ingesteld maar in Spanje zijn ze dat wel. Het komt weliswaar steeds minder voor en veel mensen komen er ook in Spanje niet meer aan toe maar, als je kunt moet je het zeker doen … gewoon voor 45 tot 60 minuten je ogen dicht, telefoon en televisie uit en slapen of rusten. Een siesta doet wonderen 🙂

Lees ook: 10 voordelen voor je gezondheid bij het slapen van een Spaanse siesta

8- De taal

Voor veel Nederlanders en Belgen is het spreken van het Spaans iets geweldigs. Het is niet alleen een mooie taal om te spreken maar ook prettig om naar te luisteren. Veel buitenlanders zijn als ze naar Spanje verhuizen al helemaal voorbereid en spreken en lezen het Spaans redelijk tot goed maar anderen kiezen ervoor om de taal pas al doende in het land te leren. Het spreken van het Spaans is absoluut aan te bevelen als je naar Spanje verhuist. Het zorgt er niet alleen voor dat je leuker zult wonen tussen de Spanjaarden, er zal ook een wereld voor je open gaan als je alles en iedereen beter begrijpt.

9- Betaalbaar

Wonen in Spanje hoeft niet veel geld te kosten. Uiteraard is de grootste kostenpost het kopen (of huren) van een woning maar daarbuiten vallen de kosten op zich nog wel mee. Uiteraard zijn er genoeg dingen die in Nederland en België wellicht goedkoper zijn of hetzelfde geprijsd maar dan beter zijn maar Spanje is geen duur land. Dat is al te merken in de supermarkten waar veel artikelen beter geprijsd zijn dan in Nederland of België. Dat is te merken bij het benzinestation waar het vullen van je benzine/diesel tank vele malen goedkoper zal zijn. Dat is al te merken bij het betalen van de wegenbelasting (vergeleken met Nederland en België is dat een lachertje). Het is te merken in de restaurants en bars waar koffie, fris, bier en met name wijn vele malen goedkoper zijn dan in Nederland en België. Maar houdt er rekening mee dat Spanjaarden over het algemeen veel minder verdienen dan in Nederland en België wat er dus voor zorgt dat het leven voor een buitenlander in Spanje aangenaam en goedkoop kan zijn maar voor een Spanjaard met een minimum inkomen weer erg duur.

10- Het leven op straat

Als je van een leven op straat houdt dan is Spanje het perfecte land. Uiteraard helpen de temperaturen heel erg mee maar de mentaliteit van de inwoners van Spanje is ook belangrijk. Het is heel normaal om op straat met vrienden af te spreken en om op een terras iets te gaan drinken met tapas erbij. Na de middagmaaltijd een “paseo” of wandelingetje doen voor de spijsvertering zie je ook nog steeds, en dan het liefst in groepsverband. Naast het leven overdag komt alles pas echt tot leven na ongeveer 19 uur waarna de winkelcentra en winkelstraten vollopen, supermarkten bezaaid zijn met mensen, terrassen propvol zitten en het tot lang na etenstijd nog een gezellige boel is op straat (of beter gezegd buiten de deur).

Heb jij nog redenen waarom jij in Spanje bent gaan wonen en die niet op deze top 10 lijst staan? Laat het ons dan weten door middel van een reactie op dit artikel. Ongetwijfeld zijn er meer redenen om in het mooie Spanje te gaan wonen 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 32 reacties
 1. Het is voor ons geweldig om hier in Spanje te mogen wonen, en inderdaad voor mijn gezondheid is het ideaal, in Holland liep ik met een wandelstok en hier al na een half jaar zonder. Wij wonen nu al zo,n zeven jaar in Spanje en hebben totaal geen behoefte meer om naar Holland terug te gaan. Voor ons is hier wonen in een woord geweldig.

 2. “marisco” wordt vertaald als vis. Dit is niet juist. De juiste vertaling is “schaal en schelp-dieren”, dus mosselen, kreeften, etc.

 3. Het leven is hier prettiger wat betreft klimaat. Ook goedkoper, als ik het vergelijk met Amsterdam, dan zijn de huren lager voor vergelijkbare appartementen. Stroom en gas zijn iets goedkoper, water wat duurder, supermarkt iets duurder, vers goedkoper, uit eten stuk goedkoper, auto goedkoper, kleding ook iets minder kwijt, mede door klimaat. Mensen vrij viendelijk. Qua werk minder prettig werken, de baas is hier een god, collega’s werken volgens de regeltjes, minder initiatief. Het is bureaucratischer hier. De kleuterschool is goed wat betreft niveau voor onze kinderen, middelbare scchool misschien toch naar Nederland hoewel het niveau daar ook niet super is.

 4. hallo wij heben 17jaar in turkyen gewoond . wat ben ik blij dat ik nu in macastre woon wij wonen er van 1 september . en ik blijf in spanje .maar moet wel wennen dat hier alles langsaam gaat .. en dat je naar de eene hoek naar de andere gestuurt word .maar ook dat wend.gr. ceesy

 5. Goed geschreven artikel, heb daar weinig aan toe te voegen en hoop daar heel oud te worden.
  Benidarm en het Kruidvat heb ik daar niet bij nodig….

 6. Dat hoor ik iedereen zeggen rijden in Spanje is goedkoop nee vergeet het maar ik betaal liever 200/300 euro taks per jaar en gratis snelweg hier betaal je je blauw aan tolwegen en de diesel of benzine als je in België naar een goed kopen benzine station gaat betaal je even veel als hier enkel hier rij je wat meer file vrij

  1. De nieuwe auto (diesel) die ik in Spanje kocht, was € 10.300 goedkoper dan in NL.
   Wegenbelasting € 143 per jaar (kun je met andere gemeente-kosten maandelijks betalen), goedkopere brandstof, goedkopere reparaties (garage-tarieven), verzekering geen idee.
   Je vindt door heel Spanje wel een kleine garage en/of carrosserie-bedrijf.
   Vraag maar eens een offerte aan om je auto opnieuw te laten spuiten in NL én in Spanje. (buiten de grote steden).

   1. Vlaming, ik ben ervan overtuigd dat autorijden in de zuidelijke landen van Europa altijd goedkoper zal zijn dan in het noorden van Europa, en vooral vergeleken met NL.
    Ongeacht de politieke regerende partij, zijn ze in NL heer en meester in het uitvinden en toepassen van heffingen en maatregelen zoals bijvoorbeeld pensioen-leeftijd, wegenbelasting en luxe-belasting, waarvan niemand weet hoe het nou die inkomsten werkelijk worden besteedt, al moet ik bekennen dat de autobanen in NL er beschaafder uitzien dan bij jullie in België.
    In landen als in Scandinavië lijkt autorijden meer op een financiële straf dan op belasting.
    In Spanje is het naar mijn mening ondenkbaar dat ze daar dan maar hun belastingen op auto’s naar EU-niveau optrekken.
    Geloof jij in Europa ?….

 7. Ik hou de voordelen op het klimaat, de aardige mensen en het goedkoop uitgaan wat betreft restaurants en dergelijke, maar dan wel de duurdere etablissementen die er genoeg zijn, vermijden. Een commentaar hierboven met kinderen in Spanje. Mijn ervaring met het staats onderwijs is niet goed. Ik heb daarom mijn dochter naar een internationale prive school gedaan, alwaar ze in drie talen goed onderwijs heeft gekregen. Dat is goedkoper vergeleken met prive scholen in Nederland. Er bestaan ook semi-prive scholen, die deels overheid zijn maar waar het onderwijs een stukje beter is en betaalbaar voor reguliere inkomens.

 8. In Nederland is alles duur behalve boodschappen kun je redelijk voordelig kopen als je op de aanbiedingen Let. In de winter is Nederland ook duur. Ga je huis maar eens verwarmen met 10 graden onder nul.

  1. Hoe vaak is het in Nederland-10? 2 dagen per jaar. En de huizen in Spanje zijn zo geïsoleerd dat je in de winter zoveel energie gebruikt en in zomer tig keer meer dan in Nederland of België vanwege de hitte als de airco altijd aanstaat en elektrische energie is zoveel duurder daar dan hier

 9. Met de standaard dingen kan ik mij heel goed vinden Maar wij wonen op Gran Canaria en dat is een Heel ander verhaal Stof en te veel auto,s ( ok met zo een slordig mill best hier maar ??? De mensen ( niet de nederlanders ) zijn heel aardig Ja ieder een maakt wel eens een fout zonder veel geld is het een ??? Helaas niet voldoende geld om in nederland in de rij testaan voor een woning verder is het best 8-maand wachten op een onderzoek in het hospitaal enz.

 10. Wij wonen hier sinds 11 december met ons gezin. 2 zoontjes van 7 en 10. En we vinden het heerlijk wonen hier. Leven echt voornamelijk buiten. In Nederland had ik altijd verschrikkelijk hooikoorts ect. Hier nog nooit last van gehad.

 11. Voor mijn gezondheid alleen al is het een groot pluspunt. In België hoest ik mij half-dood tijdens de winter alleen al door de vervuilde lucht voornamelijk afkomstig uit Duitsland. Ik leef hier in een streek zonder vervuilende industrie, hier wordt vooral aan groenteteelt gedaan.

  1. Mag ik raden waar ? Murcia ? Daar alleszins massa’ s héél grote groentevelden, en blijkbaar het gezondste klimaat van Spanje .

   1. Fout. In Murcia is veel vervuilende industrie. In Benidorm en omgeving helemaal niets en direct aan zee met heerlijke zoute lucht

   2. Ik zit in San Juan de los Terreros, deelgemeente van Pulpi. Al de icebergsla die in de winter bij Delhaize in België verkocht wordt komt hiervandaan.

    1. Al de iceberg sla? dacht het niet. Ter hoogte van Amposta (prov Tarragona) verbouwen ze hier énorme velden vol, al meer dan 60j (zolang zit ik hier), nét zoals die Spaanse “plakrijst”

 12. Geen Spaans woord voor “gezellig” ?
  Op de site http://www.mijnwoordenboek.nl :
  1) als je het samen met anderen heel prettig hebt – entretenido/-da
  met je vriendin gezellig een biertje drinken op een terrasje – beber una cerveza entretenidamente con tu amiga en una terraza
  Bedankt voor het gezellige bezoek. – Gracias por la visita agradable.

  2) als iemand of iets een heel prettige indruk maakt – acogedor
  een gezellig hoekje in de kamer – un rincón acogedor en la habitación
  Mijn buurvrouw is een gezellige vrouw waar je leuk mee kan praten. – Mi vecina es una mujer acogedora con la que se puede charlar bien.

  © K Dictionaries Ltd.

  Overige bronnen
  gezellig cómodo ; acogedor ; hogareño ; sociable ; agradable ; gregario ; amistoso

 13. Beste,

  Het is in Spanje sterk afhankelijk waar je woont als je praat over de kosten van wonen. De supermarkten zijn doorgaans hetzelfde of duurder dan in Holland, Belgie. Dit geldt ook voor het drinken van bier,wijn of frisdranken. De huren op goede locaties in grootte steden zijn erg duur!! Spanje is allang geen goedkoop land meer om te wonen!!!

  1. Qua eten en drinken, ongelooflijk wél goedkoop, althans waar wij verblijven (Mar Menor, Costa Cálida) en als je wat zoekt en vergelijkt, bijvoorbeeld :
   – in een dorp-straatcafétje : een 33 cl – biertje voor slechts 1,50 €, soms zelfs mét kleine tapas inbegrepen .
   – bij een Oosters restaurant in San Javier : dagmenu voor slechts 7,95 € en daarin inbegrepen : aperitiefje, voorgerechtje (keuze uit 4), ruime hoofdschotel (keuze uit 4 of meer), glas bier of wijn, nagerechtje (keuze uit …) .
   – Pizza en kebab-schotels in San Javier : de grootste voor zo ‘n 8 à 9 € ; in België betaal je daarvoor bijna het dubbele, zeker aan de Belgische kust .

   1. Wij eten bij Spaanse restaurants waar geen toeristen komen en betalen tussen 7,50 En 9 € voor een menu. Zo’n menu omvat een slaatje dat gedeeld wordt en een primer en secundo plato en een toetje (bij elke gang keuze uit minstens vijf mogelijkheden) en een halve fles wijn/biertje/frisdrank op.

  2. Spanje is wel goedkoop maar je moet wel weten waar je terecht kunt bv. ga eens iets kopen waar Spanjaarden ook kopen, je zult verbaasd staan! Maar ja zeuren en zeiken is ook een vak! bah!

  3. Rijkenbarg, waarom zou je in zo’n grote, verstikkende stad als Madrid of Barcelona moeten wonen ? Je mag daar van geluk spreken dat je niet dicht bij een ziekenhuis, brandweer of school woont, laat dan anders maar je appartement goed isoleren op geluid.
   En als je auto van SUV afmeting is, dan heb je ‘s morgens en ‘s avonds een acrobatisch avontuur in de parkeer-garage.
   Of is het voor je werk ?…

 14. Buen ambiente is niet de juiste vertaling van gezellig. In enkele gevallen kan je dit wel gebruiken, maar voor gezellig is geen vertaling.

 15. « Gezellig » bestaat wel in het Spaans: “buen ambiente” (net zoals in het Engels en het Frans!). Verder is het leven in Spanje in verhouding veel duurder, vooral als je zelfstandige bent of een middelmatig salaris verdient. De kwaliteit van leven is hier gewoon veel beter (klimaat, natuur en vriendelijke mensen). Bedankt voor alle interessante artikelen en info op deze website. We lezen het altijd met veel plezier!

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by