Search
menu
Search

In Galicië sterven elk jaar meer dan 12.000 vossen door toedoen van jagers

Oeps ... foto ontbreekt!

In Galicië sterven elk jaar meer dan 12.000 vossen door toedoen van jagers

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – Volgens de gegevens van het Ministerie van Milieu in Galicië zijn er tussen 2011 en 2017 in totaal 75.779 vossen gedood door jagers. Dat houdt in dat er elk jaar meer dan 12.000 vossen gedood worden bij gewone jachtpartijen en jachttoernooien in deze autonome deelstaat. Verschillende groeperingen dierenactivisten eisen dat er actie ondernomen wordt tegen dit bloedbad.

Dierenactivisten wisten dat er veel vossen (zorros) gedood werden door jagers maar er waren geen cijfers bekend. Deze werden gevraagd aan de regionale autoriteiten die een onderzoek uit hebben gevoerd waaruit is gebleken dat er tussen 2011 en 2017 in de provincies in Galicië 75.779 vossen overleden door toedoen van jagers, wat dus gemiddeld meer dan 12.000 vossen per jaar is. Volgens de dierenactivisten steeg dit aantal in de periode 2016-2017 naar 13.593 gedode vossen.

De dierenactivisten vroegen ook informatie over de jachttoernooien die georganiseerd worden waaruit blijkt dat de Xunta de afgelopen zeven jaar 85 toernooien heeft goedgekeurd zoals de Copa de España de Caza del Zorro waarbij 991 vossen werden gedood. Dierenactivisten zeggen dat jagers vrij spel hebben als het gaat om de jacht op vossen en er praktisch geen regels zijn in Galicië.

Galicië heeft de grootste dichtheid van Spanje wat betreft vossen met 2,71 exemplaren per vierkante kilometer. In Spanje leven hoofdzakelijk de Vulpes vulpes vossen (zorros) ofwel de gewone (común) of rode (rojo) vos. De vos is een lid van de hondachtigen (cánidos) Vossen jagen hoofdzakelijk ‘s-nachts op kleinere dieren zoals konijnen en ze zijn zo groot als een kleine hond.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?