In Galicië sterven elk jaar meer dan 12.000 vossen door toedoen van jagers

Pixabay
Beeld: Pixabay

In Galicië sterven elk jaar meer dan 12.000 vossen door toedoen van jagers

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – Volgens de gegevens van het Ministerie van Milieu in Galicië zijn er tussen 2011 en 2017 in totaal 75.779 vossen gedood door jagers. Dat houdt in dat er elk jaar meer dan 12.000 vossen gedood worden bij gewone jachtpartijen en jachttoernooien in deze autonome deelstaat. Verschillende groeperingen dierenactivisten eisen dat er actie ondernomen wordt tegen dit bloedbad.

Dierenactivisten wisten dat er veel vossen (zorros) gedood werden door jagers maar er waren geen cijfers bekend. Deze werden gevraagd aan de regionale autoriteiten die een onderzoek uit hebben gevoerd waaruit is gebleken dat er tussen 2011 en 2017 in de provincies in Galicië 75.779 vossen overleden door toedoen van jagers, wat dus gemiddeld meer dan 12.000 vossen per jaar is. Volgens de dierenactivisten steeg dit aantal in de periode 2016-2017 naar 13.593 gedode vossen.

De dierenactivisten vroegen ook informatie over de jachttoernooien die georganiseerd worden waaruit blijkt dat de Xunta de afgelopen zeven jaar 85 toernooien heeft goedgekeurd zoals de Copa de España de Caza del Zorro waarbij 991 vossen werden gedood. Dierenactivisten zeggen dat jagers vrij spel hebben als het gaat om de jacht op vossen en er praktisch geen regels zijn in Galicië.

Galicië heeft de grootste dichtheid van Spanje wat betreft vossen met 2,71 exemplaren per vierkante kilometer. In Spanje leven hoofdzakelijk de Vulpes vulpes vossen (zorros) ofwel de gewone (común) of rode (rojo) vos. De vos is een lid van de hondachtigen (cánidos) Vossen jagen hoofdzakelijk ‘s-nachts op kleinere dieren zoals konijnen en ze zijn zo groot als een kleine hond.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.