Regering en Bank van Spanje sluiten een nieuwe vastgoedzeepbel uit

Regering en Bank van Spanje sluiten een nieuwe vastgoedzeepbel uit
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Voorlopig sluiten zowel de Spaanse regering als de Bank van Spanje een nieuwe vastgoedzeepbel of onroerend goed bubbel uit maar experts menen wel dat de woningprijzen goed in de gaten gehouden moeten worden. Blijkbaar zijn de prijzen voor huizen op een evenwichtspunt beland waarbij het nodig is om extra te controleren.

Er werden in Spanje in 2018 in totaal 516.680 woningen verkocht waarvan 426.542 bestaande woningen (casas usadas / segunda mano) waren wat 82,5% is en 90.138 nieuwbouwwoningen (casas de obra nueva) waren wat 17,5% is. Dat was het hoogste cijfer sinds 11 jaar en alleen voor de crisis in 2007 werden er meer bestaande woningen gekocht.

Iedereen in Spanje en Europa weet inmiddels waar de vorige vastgoedzeepbel (burbuja inmobiliaria) of onroerend goed bubbel toe heeft geleid tijdens de crisisjaren die in 2008 begonnen. Nu is het meer dan 10 jaar geleden dat de huizenverkoop markt volledig in elkaar zakte in Spanje maar er zijn signalen dat de huizenprijzen weer aan het stijgen zijn.

Sinds 2014 zijn de woningprijzen in Spanje gemiddeld met 22% gestegen. Weliswaar blijven de prijzen nog steeds 31% onder de woningprijzen van het derde trimester in 2007 maar als de stijgende lijn doorzet zal het niet lang meer duren of de prijzen voor woningen in Spanje bereiken de prijzen van 2007.

De experts zeggen dat er nog geen sprake is van een vastgoedzeepbel in Spanje maar de woningprijzen zijn op een bepaald niveau van evenwicht gekomen waarbij extra controle van de woningmarkt noodzakelijk is. Daarbij spelen de hypotheken die de banken verstrekken een belangrijke rol.

Voor de crisis werden woningen zonder al te veel problemen gefinancierd voor 100% maar op dit moment worden nog geen 10% van de nieuwe woningen op die manier gefinancierd. De meeste hypotheken die verstrekt worden zijn goed voor 80% of minder van de verkoopprijs gevolgd door hypotheken tussen de 80% en 100%.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

En wat als er een harde Brexit komt? Mogelijks dienen heel wat Britten noodgedwongen terug naar de UK te vertrekken en komen er bovenop de huidige bouwwoede ettelijke huizen extra op de markt.

De bank van Spanje en de regering zullen dat nooit roepen. Ik vind de prijzen hoog liggen, ook als je naar de bouwkwaliteit en de koopkracht van de Spanjaard kijkt. Er wordt veel opgekocht door particulieren en investeerders puur voor de verhuur.
Bubbel in wording, zeker weten.

Affijn de zeepbel staat al weer bijna op springen door op deze manier sluikreclame te maken hoopt men nog even snel op een zooi euros voor het te laat is. Mensen kunnen de huren al niet meer betalen en enkel buitenlanders zijn meestal nog in staat een huis te kopen in Spanje. De prijzen waren in 2007 veels te hoog en dan nog steeds denken dat het dan in 2019/20 niet te hoog zal zijn.

Bla Bla Bla Eikel in, Nederland wordt een krot verhuurd voor 1300 euro door pandjes bazen, de gewone burger kan geen kant meer uit ,de koopwoningen worden dik over de waarde verkocht ,de mensen moeten wel ,maar als in Nederland de rente omhoog gaat dan heb je echt pas een probleem ,complete armoede die er nu al heerst maar nog groter zal worden , wordt door de VVD de partij die jullie allemaal gekozen hebben verdoezeld voor de rest van Europa ,want hier gaat alles toch zo goed !!!!!!!!!!!!

Je kunt Nederland niet met spanje vergelijken, en wat bedoel je met EIKEL? In Spanje gaat alles voledig anders als in Nederland ook verdienen de mensen in Spanje zo´n 50% minder gemiddeld en toch gaan de prijzen in de EU langzamerhand gelijk worden. Enkel en alleen al met dat feit komt er weer een crisis in Spanje tenzij het loon drastish wordt bijgesteld. Dat is iets wat Podemos wil om meer ellende te voorkomen maar de rest van politiek Spanje nog niet heeft gezien omdat die niet op lang termijn kijken of nadenken. Gezien de inkomsten zijn die 4 muren… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.