skip to Main Content
Regering en Bank van Spanje sluiten een nieuwe vastgoedzeepbel uit
123rf

Regering en Bank van Spanje sluiten een nieuwe vastgoedzeepbel uit

MADRID – Voorlopig sluiten zowel de Spaanse regering als de Bank van Spanje een nieuwe vastgoedzeepbel of onroerend goed bubbel uit maar experts menen wel dat de woningprijzen goed in de gaten gehouden moeten worden. Blijkbaar zijn de prijzen voor huizen op een evenwichtspunt beland waarbij het nodig is om extra te controleren.

Er werden in Spanje in 2018 in totaal 516.680 woningen verkocht waarvan 426.542 bestaande woningen (casas usadas / segunda mano) waren wat 82,5% is en 90.138 nieuwbouwwoningen (casas de obra nueva) waren wat 17,5% is. Dat was het hoogste cijfer sinds 11 jaar en alleen voor de crisis in 2007 werden er meer bestaande woningen gekocht.

Iedereen in Spanje en Europa weet inmiddels waar de vorige vastgoedzeepbel (burbuja inmobiliaria) of onroerend goed bubbel toe heeft geleid tijdens de crisisjaren die in 2008 begonnen. Nu is het meer dan 10 jaar geleden dat de huizenverkoop markt volledig in elkaar zakte in Spanje maar er zijn signalen dat de huizenprijzen weer aan het stijgen zijn.

Sinds 2014 zijn de woningprijzen in Spanje gemiddeld met 22% gestegen. Weliswaar blijven de prijzen nog steeds 31% onder de woningprijzen van het derde trimester in 2007 maar als de stijgende lijn doorzet zal het niet lang meer duren of de prijzen voor woningen in Spanje bereiken de prijzen van 2007.

De experts zeggen dat er nog geen sprake is van een vastgoedzeepbel in Spanje maar de woningprijzen zijn op een bepaald niveau van evenwicht gekomen waarbij extra controle van de woningmarkt noodzakelijk is. Daarbij spelen de hypotheken die de banken verstrekken een belangrijke rol.

Voor de crisis werden woningen zonder al te veel problemen gefinancierd voor 100% maar op dit moment worden nog geen 10% van de nieuwe woningen op die manier gefinancierd. De meeste hypotheken die verstrekt worden zijn goed voor 80% of minder van de verkoopprijs gevolgd door hypotheken tussen de 80% en 100%.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. En wat als er een harde Brexit komt? Mogelijks dienen heel wat Britten noodgedwongen terug naar de UK te vertrekken en komen er bovenop de huidige bouwwoede ettelijke huizen extra op de markt.

  2. De bank van Spanje en de regering zullen dat nooit roepen. Ik vind de prijzen hoog liggen, ook als je naar de bouwkwaliteit en de koopkracht van de Spanjaard kijkt. Er wordt veel opgekocht door particulieren en investeerders puur voor de verhuur.
    Bubbel in wording, zeker weten.

  3. Affijn de zeepbel staat al weer bijna op springen door op deze manier sluikreclame te maken hoopt men nog even snel op een zooi euros voor het te laat is. Mensen kunnen de huren al niet meer betalen en enkel buitenlanders zijn meestal nog in staat een huis te kopen in Spanje. De prijzen waren in 2007 veels te hoog en dan nog steeds denken dat het dan in 2019/20 niet te hoog zal zijn.

    1. Bla Bla Bla Eikel in, Nederland wordt een krot verhuurd voor 1300 euro door pandjes bazen, de gewone burger kan geen kant meer uit ,de koopwoningen worden dik over de waarde verkocht ,de mensen moeten wel ,maar als in Nederland de rente omhoog gaat dan heb je echt pas een probleem ,complete armoede die er nu al heerst maar nog groter zal worden , wordt door de VVD de partij die jullie allemaal gekozen hebben verdoezeld voor de rest van Europa ,want hier gaat alles toch zo goed !!!!!!!!!!!!

      1. Je kunt Nederland niet met spanje vergelijken, en wat bedoel je met EIKEL? In Spanje gaat alles voledig anders als in Nederland ook verdienen de mensen in Spanje zo´n 50% minder gemiddeld en toch gaan de prijzen in de EU langzamerhand gelijk worden. Enkel en alleen al met dat feit komt er weer een crisis in Spanje tenzij het loon drastish wordt bijgesteld. Dat is iets wat Podemos wil om meer ellende te voorkomen maar de rest van politiek Spanje nog niet heeft gezien omdat die niet op lang termijn kijken of nadenken. Gezien de inkomsten zijn die 4 muren waar je tussen wilt wonen al jaren veels te duur in Spanje. Als buitenlander met een inkomen uit eigen land heb je daar waarschijnlijk geen last van maar ga dan geen mening vormen over de Spanjaarden en Spanje in het algemeen als je inkomen van elders komt. Je kunt immers 100% niet meepraten over de situatie zolang je daar zelf niet in zit.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken