Regering en Bank van Spanje sluiten een nieuwe vastgoedzeepbel uit

Regering en Bank van Spanje sluiten een nieuwe vastgoedzeepbel uit
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Voorlopig sluiten zowel de Spaanse regering als de Bank van Spanje een nieuwe vastgoedzeepbel of onroerend goed bubbel uit maar experts menen wel dat de woningprijzen goed in de gaten gehouden moeten worden. Blijkbaar zijn de prijzen voor huizen op een evenwichtspunt beland waarbij het nodig is om extra te controleren.

Er werden in Spanje in 2018 in totaal 516.680 woningen verkocht waarvan 426.542 bestaande woningen (casas usadas / segunda mano) waren wat 82,5% is en 90.138 nieuwbouwwoningen (casas de obra nueva) waren wat 17,5% is. Dat was het hoogste cijfer sinds 11 jaar en alleen voor de crisis in 2007 werden er meer bestaande woningen gekocht.

Iedereen in Spanje en Europa weet inmiddels waar de vorige vastgoedzeepbel (burbuja inmobiliaria) of onroerend goed bubbel toe heeft geleid tijdens de crisisjaren die in 2008 begonnen. Nu is het meer dan 10 jaar geleden dat de huizenverkoop markt volledig in elkaar zakte in Spanje maar er zijn signalen dat de huizenprijzen weer aan het stijgen zijn.

Sinds 2014 zijn de woningprijzen in Spanje gemiddeld met 22% gestegen. Weliswaar blijven de prijzen nog steeds 31% onder de woningprijzen van het derde trimester in 2007 maar als de stijgende lijn doorzet zal het niet lang meer duren of de prijzen voor woningen in Spanje bereiken de prijzen van 2007.

De experts zeggen dat er nog geen sprake is van een vastgoedzeepbel in Spanje maar de woningprijzen zijn op een bepaald niveau van evenwicht gekomen waarbij extra controle van de woningmarkt noodzakelijk is. Daarbij spelen de hypotheken die de banken verstrekken een belangrijke rol.

Voor de crisis werden woningen zonder al te veel problemen gefinancierd voor 100% maar op dit moment worden nog geen 10% van de nieuwe woningen op die manier gefinancierd. De meeste hypotheken die verstrekt worden zijn goed voor 80% of minder van de verkoopprijs gevolgd door hypotheken tussen de 80% en 100%.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.