Spanje verbiedt verkoop menthol- en aromatische sigaretten

Spanje verbiedt verkoop mentholsigaretten
Beeld: Wikimedia

Spanje verbiedt verkoop menthol- en aromatische sigaretten

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds woensdag 20 mei is het verboden om in Spanje mentholsigaretten en andere sigaretten met aroma’s te verkopen en kopen. Hiermee hanteert de Spaanse overheid het Europese EU-verbod op dit soort sigaretten en shag. Tabaksfabrikanten kregen langer de tijd om de mentholsigaretten uit te faseren maar vanaf 20 mei (2020) mogen ze in geen enkel EU-land meer verkocht worden. 

In 2014 werd met het aannemen van de herziening van de Europese Tabaksproductenrichtlijn in Brussel besloten dat de verkoop van sigaretten en shag met een kenmerkende smaak ofwel anders dan tabak (zoals aardbei, vanille en framboos) verboden zou worden. Het verbod zou ook gaan gelden voor mentholsigaretten. 

De sigaretten met diverse aroma’s waaronder de populaire mentholsigaretten en shag worden al sinds 1925 verkocht en vormen ongeveer 30% van de tabaksmarkt. 

De belangrijkste reden voor het Europese verbod is dat met name nieuwe rokers zoals jongeren zich aangetrokken voelen tot deze aromatische sigaretten en tabak waarmee de bittere smaak van brandende tabak gemaskeerd wordt. De aromatische sigaretten en tabak bevorderen volgens de EU het roken.

Menthol werkt als een lokale verdoving en vermindert het onaangename gevoel in mond, keel en neus. Als positief effect kan een gevoel van frisheid en een ‘zuivere’ smaak genoemd worden.

Ga naar de inhoud