Spanje verbiedt verkoop menthol- en aromatische sigaretten

Spanje verbiedt verkoop mentholsigaretten
Beeld: Wikimedia

Spanje verbiedt verkoop menthol- en aromatische sigaretten

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds woensdag 20 mei is het verboden om in Spanje mentholsigaretten en andere sigaretten met aroma’s te verkopen en kopen. Hiermee hanteert de Spaanse overheid het Europese EU-verbod op dit soort sigaretten en shag. Tabaksfabrikanten kregen langer de tijd om de mentholsigaretten uit te faseren maar vanaf 20 mei (2020) mogen ze in geen enkel EU-land meer verkocht worden. 

In 2014 werd met het aannemen van de herziening van de Europese Tabaksproductenrichtlijn in Brussel besloten dat de verkoop van sigaretten en shag met een kenmerkende smaak ofwel anders dan tabak (zoals aardbei, vanille en framboos) verboden zou worden. Het verbod zou ook gaan gelden voor mentholsigaretten. 

De sigaretten met diverse aroma’s waaronder de populaire mentholsigaretten en shag worden al sinds 1925 verkocht en vormen ongeveer 30% van de tabaksmarkt. 

De belangrijkste reden voor het Europese verbod is dat met name nieuwe rokers zoals jongeren zich aangetrokken voelen tot deze aromatische sigaretten en tabak waarmee de bittere smaak van brandende tabak gemaskeerd wordt. De aromatische sigaretten en tabak bevorderen volgens de EU het roken.

Menthol werkt als een lokale verdoving en vermindert het onaangename gevoel in mond, keel en neus. Als positief effect kan een gevoel van frisheid en een ‘zuivere’ smaak genoemd worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.