Meer dan 30 aardbevingen met als zwaarste 5,3 op de schaal van Richter gevoeld in Málaga

Meer dan 30 aardbevingen met als zwaarste 5,3 op de schaal van Richter gevoeld in Málaga
Beeld: 123rf

Meer dan 30 aardbevingen met als zwaarste 5,3 op de schaal van Richter gevoeld in Málaga

MÁLAGA – Het rommelt in de Alboran zee voor de kust van Marokko en de Spaanse exclave Melilla. In de afgelopen uren hebben er circa 30 aardbevingen of aardschokken plaatsgevonden waarvan de zwaarste een kracht had van 5,3 op de schaal van Richter. Met name deze laatste kon in de provincie Málaga en aan de Costa del Sol rond 14.35 uur vrijdagmiddag 20 mei gevoeld worden.

In feite gaat het om onderzeese aardbevingen of zeebevingen omdat deze plaatsvinden onder de Alboran zee die Afrika van Europa scheidt. De aardbevingen vonden plaats voor de kust van Marokko en de Spaanse exclave Melilla waardoor deze niet alleen daar gevoeld werden maar ook aan de Costa del Sol.

Met name de laatste beving om 14.35 uur vrijdagmiddag 20 mei werd gevoeld door veel mensen. Deze vond plaats op 2 kilometer diepte en werd voorafgegaan door tientallen kleinere aardbevingen/schokken. Maar ook na de ‘grote’ aardbeving werden er nog tientallen geregistreerd met krachten tussen 2 en 3,6 op de schaal van Richter. De meeste aardbevingen werden niet gevoeld in Spanje.

Dat het rommelt in Andalusië en onder de Alboran zee is niets ongewoons en gebeurt wel vaker. Meestal gaat het om kleinere en minder zware aardbevingen die net boven de 3 op de schaal van Richter komen, met uitzondering soms van aardbevingen in de provincie Granada en dus voor de kust van Marokko waar soms ook aardbevingen met krachten tussen de 4 en 6 op de schaal van Richter gemeten worden.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.