Search
menu
Search

De reactie van dorpsbewoners in Galicië wanneer een das in het centrum opduikt

De reactie van dorpsbewoners in Galicië wanneer een das in het centrum opduikt
Beeld: Canva

De reactie van dorpsbewoners in Galicië wanneer een das in het centrum opduikt

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PONTEVEDRA – Op het internet circuleert een filmpje van een dier dat in Spanje weinig door de mens gezien wordt, terwijl het doodleuk over het dorpsplein trippelt. Het gaat om een das (tejón), een niet zo groot maar behoorlijk krachtig roofdier waar er in Nederland en België genoeg van zijn maar wat in Spanje een zeldzame verschijning is.

Dassen gaan voornamelijk ’s nachts op jacht en ook al zijn er in Spanje heel wat, worden ze maar weinig gezien. Dassen kunnen in heel het Spaanse vasteland te zien zijn al is de populatie drastisch aan het verminderen. In het Spaanse heet een das ‘tejón’ of ‘tejón europeo’ terwijl ze ook ‘meles meles’ genoemd kunnen worden. 

Het zijn kleine dieren met een relatief breed gebouwd lijf. Ze worden tussen de 65 en 100 cm lang, wegen tien tot zestien kilogram en zijn ongeveer half zo groot als de gemiddelde hond.

De das is stevig gebouwd, met een driehoekige kop en een vrij korte nek. Ook de staart is niet bijster lang. De neus van de das wordt gebruikt bij het graven naar voedsel en is dan ook iets langer. Het dier heeft relatief kleine oren en ogen. Het spoor van een das herken je eenvoudig aan zijn grootte en vorm. De lange nagels van het roofdier blijven gewoonlijk namelijk goed in de aarde staan.

De das is dol op bossen en dichte begroeiing. Hij zoekt zijn heil vooral onder de 2000 meter hoogte. Jammer genoeg zijn de dieren opgenomen op een lijst met dieren die spoedig met uitsterven bedreigd zullen zijn. Om het dier te redden zal een aangepaste strategie nodig zijn. Dassen zijn in werkelijkheid omnivoren. Ze eten dus zowel insecten als wortels, zaden of fruit. Het zou niet de eerste boer zijn die een of enkele van zijn kippen aan een das verliest. 

Op het filmpje in A Estrada is te zien hoe een das doodleuk door het dorpscentrum loopt. Wanneer het twee mensen in de hoek nadert en de filmende mannen iets schreeuwen, schrikken die twee zich een hoedje en zetten ze het zelfs heel even op een lopen.

Ga naar de inhoud