Spanje viert op 21 mei ook de Europese nacht van het museum

Spanje viert op 21 mei ook de Europese nacht van het museum
Beeld: 123rf

Spanje viert op 21 mei ook de Europese nacht van het museum

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Deze week is een feestelijke week voor cultuurliefhebbers die al eens graag een museum meepikken. Afgelopen woensdag 18 mei nam Spanje deel aan de dag van het museum, en dit weekend op zaterdag 21 mei volgt de Europese nacht van het museum. Over heel het land zijn een aantal museums voor 1 nacht gratis te bezoeken.

De feestelijkheden gaan deze week ook gepaard met workshops, geleide bezoeken, kinderactiviteiten, concerten en theaterspektakels. De musea willen aan de hand van deze twee gelegenheden hun rol in de maatschappij in de verf zetten, en dan met name de transformatieve kracht waarover ze zelf beweren te beschikken. Het zijn ontdekkingsplekken, waar men de nieuwsgierigheid kan prikkelen en buiten de gewone paden treedt.

Zaterdagnacht 21 mei op 22 mei openen de 16 Spaanse staatsmusea hun deuren gratis voor het publiek. In het Nationale Archeologische museum staan rondleidingen met een gids op de planning rond het thema ‘De getemde natuur?’. In het Amerika museum worden workshops georganiseerd voor mensen met een beperking, in het Nationaal museum voor Schone Kunsten stelen de tentoonstellingen “Hoop en Utopie” en “De moderne begeerte” de show. 

Ook in het nationale museum voor Keramiek in Valencia staan workshops gepland, en in het Cerralbo museum organiseert men een virtueel seminarie omtrent de ‘geneeskrachtige en transformatieve kracht van musea’. Tot slot kan je nog terecht in het museum van klederdracht, het museum van El Greco in Toledo, het museum van antropologie of het museum van decoratieve kunsten in Madrid.

Je hebt het ondertussen wel in de gaten. Wie zaterdag nog geen plannen heeft en zin heeft in een portie cultuur kan naar een van de vele musea afzakken. Een lijst van de deelnemers en het precieze programma dat die aanbieden vind je HIER.

Ga naar de inhoud