Search
menu
Search

Als er crimineel geld is weet de Spaanse politiespeurhond Ogro het te vinden

Als er crimineel geld is weet de Spaanse politiespeurhond Ogro het te vinden
Beeld: via canva.com

Als er crimineel geld is weet de Spaanse politiespeurhond Ogro het te vinden

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Voor de speurhond Ogro is een simpel gebaar genoeg om het onzichtbare te zoeken. Onder een meubelstuk, in de muur, in een septische tank, tussen veevoer en in alle hoeken van een voertuig. Met precisie en zonder twijfel blijft hij ineens stokstijf staan. Zijn hoofd wijst richting een punt waarop zeker weten geld te vinden is. Op andere momenten blijft hij krabben tot het gevonden is. 

Bankbiljetten zijn de specialiteit van deze hond. Het is een golden labrador die met zijn acht jaar in de kynologische dienst van de Guardia Civil al meer dan dertig miljoen euro heeft gevonden tijdens zijn missies tegen de drugshandel en witwaspraktijken. Het dier heeft zelfs een speciale onderscheiding gekregen tijdens het feest van de maagd van Pilar in Mijas, waar hij trots paradeerde met zijn menselijke begeleider Paco. 

Ogro’s werkgebied ligt in het oosten van de autonome regio Andalusië, waarin de provincies Jaén, Almería, Granada en Málaga liggen. Hij laat zich echter ook lenen door de andere eenheden in Andalusië. Waar hij nodig is, gaat hij heen. Hij heeft ook al eens vijf miljoen euro gevonden tijdens één enkele operatie. 

Ogro is een kaneelkleurige hond, speels en sympathiek. Hij heeft een zachte vacht met kort en steil haar. Hij is ongeveer negen jaar geleden geboren in Madrid uit een nest van acht jongen en werd gedoneerd om getraind te worden. Honden zoals Ogro worden voor allerlei doeleinden getraind, zoals het vinden van menselijke resten, drugs, explosieven of vergiftigd lokaas. 

Ogro is getraind in het vinden van briefgeld. “Hij liet interesse zien en we zaten dat hij het geld met redelijk gemak kon vinden. Hij heeft ongelooflijke capaciteiten” volgens zijn begeleider Paco. Die vertelt ons ook dat de missies voor Ogro een spel zijn van zoeken en vinden. Wanneer hij zijn doel vindt, krijgt hij een prijs. “Zijn beloningsinstinct is erg ontwikkeld en dat is goed voor zijn werk”, zegt Paco. 

Ga naar de inhoud