Search
menu
Search

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (60)

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (60)
Beeld: ingezonden

Emigratieverhaal Alicante: twee Leeuwtjes in Spanje (60)

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: In oktober 2020 kopen Tom en Danielle van Leeuwen in Rodriguillo, Alicante een prachtig oud herenhuis met twee bodega’s en een flinke tuin van meer dan 250 jaar oud. Voordat ze er kunnen wonen, heeft het huis eerst een grondige renovatie nodig. Casa Rodriquillo wordt een B&B met in één van de bodegas een curiosawinkel, genaamd La Bodega de los Recuerdos. Volg de belevenissen van dit stel in hun Spaanse leven, in tekst en video.

Dit weekend is het weer tijd voor de dorpsfeesten van Rodriguillo. Elke pedanía (gehucht, in Nederland ook wel kerkdorp genoemd) heeft zijn eigen feesten en Rodriguillo heeft de aftrap. Vroeger kwamen de mensen van heinde en ver hierop af, want iedereen had ondertussen wel weer zin in een feestje. Er waren vele eet- en muziek tentjes, zelfs toen renden er stieren door het dorp heb ik mij laten vertellen. Inmiddels is het wel wat minder groots geworden, maar nog steeds erg gezellig met leuke activiteiten. Vrijdagavond gezamenlijk eten in het buurthuis met aansluitend dansen. Zaterdagochtend beginnen we met een zeer populaire “cachamiga” wedstrijd, met als afsluiter in de avond een DJ. Zondagochtend wat rustiger aan met een openluchtbar waar je gratis vermouth kan drinken. Als lunch wordt er een zogenaamde “paella gigante” bereid, een paella pan op open vuur van zo’n 3 meter doorsnee.

Tijdens de feesten verblijven er maar liefst 16 gasten in ons huis. Een leuke, vrolijke Spaanse vriendengroep met al hun kinderen. De initiatiefnemer is geboren in Rodriguillo, maar woont nu in Barcelona. Haar ouders wonen nog steeds bij ons in het dorp en tijdens het paasbezoek aan haar ouders kwam ze even kijken hoe het gaat met onze verbouwing en de kamers. Ze was erg onder de indruk. Ze had ook haar moeder meegenomen en die vond het geweldig om te zien hoe dit huis – na 50 jaar – weer nieuw leven ingeblazen wordt. Het bleek namelijk dat ze als jong meisje in dit huis als hulp heeft gewerkt, schoonmaken, wassen, eten bereiden … Ze kon zich nog heel veel herinneren en elke vragen die we hadden over de functie van bepaalde ruimtes had ze dus een antwoord op. Heel leuk!

Op een gegeven moment zat ze een beetje te smoezen met haar dochter. We konden het verhaal niet helemaal volgen. Haar dochter vertelde dat haar moeder zat te twijfelen of ze een geheime tip met ons zou delen. Dat maakt ons natuurlijk nieuwsgierig, dat begrijp je wel. De tip ging over het behandelen van hout. Ze was aangenaam verrast dat alle originele deuren, kozijnen en trapleuning nog in het huis aanwezig waren en zo mooi waren hergebruikt, maar de deuren waren wel erg stoffig en verwaarloosd. Dus gaf ze ons een tip hoe vroeger in dit soort gevallen hout weer nieuw leven ingeblazen werd. Eigenlijk is het principe eenvoudig, goedkoop en simpel, maar het resultaat is geweldig. De deuren zijn weer als nieuw en met zoveel karakter. GEWELDIG! We hebben haar wel moeten beloven dit niet zomaar te mogen doorvertellen. Het is nu vrijdagmiddag en over 2 uur komt de invasie van de vriendengroep, het zal wel lekker druk en chaotisch worden met 15 Spanjaarden. ¡Viva España! Tom y Danielle.

Tom, Danielle en Donja verbouwen sinds 2018 een oud herenhuis met bodega in de provincie Alicante tot een B&B met curiosawinkel en vertellen hier elke week hun avonturen maar ook op hun eigen website Casa Rodriguillo is veel informatie te vinden terwijl op het YouTube kanaal tientallen leuke en informatieve video’s te bekijken zijn of bezoek eens de Antiek & Vintage shop als je in de buurt bent.

Ga naar de inhoud