F-18 piloot gewond na neerstorten straaljager bij militaire basis in Zaragoza

F-18 piloot gewond na neerstorten straaljager bij militaire basis in Zaragoza
Beeld: via canva.com

F-18 piloot gewond na neerstorten straaljager bij militaire basis in Zaragoza

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Een vliegtuigongeluk dat zaterdagochtend in Zaragoza plaatsvond, had een tragedie kunnen zijn. Een F-18 gevechtsvliegtuig van de luchtmacht, gestationeerd op de luchtmachtbasis in de hoofdstad van de regio Aragón, is neergestort binnen het militaire complex. Het incident vond plaats vanmiddag om precies 12.10 uur, toen de piloot een repetitie van de luchtshow manoeuvres uitvoerde die op 10 juni worden getoond tijdens de familiedag op de Garrapinillos-installaties.

Op dat moment stortte het toestel om nog onbekende redenen neer op de grond. De piloot wist zich op tijd uit te werpen en viel niet samen met het vliegtuig, maar volgens de eerste berichten zou hij diverse verwondingen aan zijn benen, heup en armen hebben opgelopen als gevolg van de impact met de grond. Hij was altijd bij bewustzijn en werd onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn leven zou niet in gevaar zijn. Het betreft een kapitein met meer dan 1.000 vlieguren.

Het toestel is neergestort op het hoofdgedeelte van baan 3/0 R en enkele wrakstukken liggen verspreid buiten het militaire complex. De F-18 is ontploft bij de crash en volledig verwoest, en het vuur is onder controle gebracht door de brandweer van de installatie.

Meer ongelukken met F-18’s

Het is niet het eerste ongeval met de F-18’s van de Spaanse luchtmacht. Het eerste incident met deze toestellen vond plaats op 7 november 1988, ook in Zaragoza, toen een vliegtuig in de Sierra de La Muela, op 15 kilometer van de hoofdstad van Aragón, neerstortte als gevolg van een motorstoring. De enige inzittende sprong met een parachute en was ongedeerd. Enkele dagen later, op de 15e van dezelfde maand in 1988, botsten een F-18 en een Hercules C-130, gestationeerd in Zaragoza, in volle vlucht tijdens respectievelijk landings- en startoperaties. Het ongeval veroorzaakte slechts minimale schade.

Op 28 november 1991 stortte een F-18 van de luchtmachtbasis in Torrejón de Ardoz (Madrid) neer op het schietterrein van de Bardenas Reales in Navarra; de luitenant van de Luchtmacht die het toestel bestuurde, kwam bij het ongeval om het leven. Op 16 augustus 1994 botste een F-18 met een grote vogel (waarschijnlijk een gier) tijdens een trainingsmissie op het schietterrein van de Bardenas Reales; een commandant raakte gewond.

Op 13 maart 2000 stortten twee F-18’s, gestationeerd in Zaragoza, neer tijdens een vlucht boven de gemeente Ejea de los Caballeros, waar meer dan 15.000 mensen wonen. Bij het ongeval kwam een kapitein van de Luchtmacht om het leven, terwijl een luitenant erin slaagde om uit het toestel te springen en te overleven. Op 11 februari 2003 stortte een militair F-18-vliegtuig in de buurt van de stad Pozo Izquierdo op het eiland Gran Canaria in zee, zonder dat er gewonden waren. De piloot wist uit het toestel te springen.

Op 2 maart 2009 stortte een F-18 van de luchtmacht neer nadat de piloot in de buurt van het schietterrein van de Bardenas Reales, ten zuiden van de stad Catarroso, was gesprongen. Op 16 juni 2009 stortten twee F-18-vliegtuigen van het jachtvliegtuigeskader op de luchtmachtbasis Gando op Gran Canaria neer in zee, maar de twee piloten wisten te ontsnappen door uit het toestel te springen.

In 2017 stortte een F-18, gestationeerd in Torrejón de Ardoz (Madrid), neer tijdens het opstijgen van de luchtmachtbasis, waarbij de piloot om het leven kwam.

Ga naar de inhoud