Grote natuur- en bosbrand in Extremadura vernield 8.500 hectare in natuurgebieden

Grote natuur- en bosbrand in Extremadura vernield 8.500 hectare in natuurgebieden
Beeld: via canva.com

Grote natuur- en bosbrand in Extremadura vernield 8.500 hectare in natuurgebieden

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De natuur- en bosbrand die sinds afgelopen woensdag woedt in de streken Las Hurdes en Sierra de Gata in de provincie Cáceres heeft naar schatting al meer dan 8.500 hectare vernietigd. Deze schatting is bij benadering, aangezien er binnen het getroffen gebied nog onverbrande vegetatie-eilanden zijn. In totaal hebben al meer dan 600 mensen hun huizen moeten verlaten vanwege de voortdurende verspreiding van de vlammen.

De hevige en veranderlijke wind, met windstoten tot 60 kilometer per uur, bemoeilijkt de brandbestrijding in Pinofranqueado aanzienlijk. Vanwege de nabijheid van de vlammen moesten als voorzorgsmaatregel bewoners van onder andere Descargamaría, Cadalso en Robledillo de Gata geëvacueerd worden. Dit komt bovenop de evacuatie van bewoners van woningen die het dichtst bij het bosgebied van Torrecilla de los Ángeles liggen, die donderdagmiddag werd bevolen door leden van de directie van het Speciale Plan voor Civiele Bescherming tegen Bosbranden in Extremadura.

Het aantal mensen dat hun huizen heeft moeten verlaten vanwege de voortgang van de vlammen is inmiddels opgelopen tot meer dan 600. Er zijn meer dan 400 mensen betrokken bij de strijd tegen het vuur, waaronder leden van de UME (militaire dienst) die gisteren zijn toegevoegd aan de operaties. 

De inspanningen zijn gericht op de Valle del Árrago (in de Sierra de Gata), waar de meeste brandweerlieden op dit moment zijn ingezet voor de bluswerkzaamheden. De vooruitzichten met betrekking tot de ontwikkeling van de brand zijn verbeterd in vergelijking met de afgelopen 36 uur (tot nu toe was de brandontwikkeling negatief), maar de situatie blijft op niveau 2 van noodsituatie en actief, wat betekent dat de brand nog steeds niet onder controle is.

De omstandigheden van Extremadura zijn sinds 10 april zeer gevaarlijk vanwege de ongewoon hoge temperaturen en het gebrek aan regenval. Deze combinatie creëert een risicovolle omgeving voor zowel het ontstaan als de verspreiding van bosbranden. De maatregelen om dit te bestrijden zullen naar verwachting actief blijven tot 28 mei, tenzij er opnieuw verlenging nodig is.

Het is de eerste grote bosbrand die dit jaar in Extremadura heeft plaatsgevonden, waarbij in minder dan 48 uur bijna 8.500 hectare is verwoest. Om een brand van deze omvang te evenaren, moeten we teruggaan naar de Gata-brand van 2015, waarbij toen meer dan 8.200 hectare in vijf dagen werd verwoest. Het recentste vergelijkbare geval van een bosbrand zijn de gelijktijdige branden van afgelopen zomer in Ladrillar en Miravete. Hoewel ze verwoestend waren, verbrandden ze gezamenlijk ongeveer 6.000 hectare in een week. Als de situatie van deze grote brand in Gata en Hurdes niet snel onder controle komt en het gebied niet wordt afgebakend, zal het tot de meest verwoestende branden in de regio behoren, vergelijkbaar met de brand in Valencia de Alcántara die in 2003 13.000 hectare heeft verwoest, en de brand in Las Villuercas die in 2005 12.000 hectare heeft verbrand.

Ga naar de inhoud