Elk jaar 20 mei staat men op de wereld stil bij de ‘World Bee Day’ ofwel de Wereld Bijendag. Deze dag werd op aanraden van Slovenië in 2017 door de lidstaten van de Verenigde Naties aangenomen en sindsdien gevierd om de rol van bijen en andere bestuivers voor het ecosysteem te erkennen.
Naast dat mei een belangrijke maand is voor bijen en de koloniën zeer actief zijn, werd voor 20 mei als datum gekozen omdat dit de geboortedag is van de in 1734 geboren Anton Janša. Janša is bekend als een pionier in de imkerij.
De bedoeling van de Wereld Bijendag (Día Mundial de las Abejas) is onder andere om de mensen bewust te maken van het belang van bijen en bijenteelt producten want de bescherming van de bijen en de bijenteelt dragen bij aan armoedebestrijding, de uitroeiing van de honger en het behoud van een gezond milieu en de biodiversiteit.
Veel mensen zien bijen als lastig of vervelend en er zijn genoeg mensen ook bang voor bijen want volgens hen steken bijen. Maar ze vergeten dan dat de bijen samen met andere bestuivers een zeer belangrijke rol spelen in de natuur en voor de voedselvoorziening, duurzame landbouw, biodiversiteit, matiging van de klimaatverandering en een gezond milieu. Met andere woorden, bijen zijn voor iedereen belangrijk.
Bijna 90 procent van de bloeiende planten is afhankelijk van bestuiving om zich voort te planten. 75 procent van ’s werelds voedselgewassen is tot op zekere hoogte-afhankelijk van bestuiving en 35 procent van ’s werelds landbouwgrond komt tot stand dankzij de bijen.
Maar bijen en bestuivers zoals vlinders en hommels hebben het ook zwaar te verduren waarbij hun aantallen snel achteruit gaan door onder andere een kleiner leefgebied, het gebruik van pesticiden, ziekten, plagen en klimaatverandering. Uit een onderzoek in 2021 zou blijken dat 25 procent van circa 20.000 bijensoorten niet meer bestaat sinds de jaren 90. Het is onmogelijk te weten hoeveel bijen er zijn maar er zijn landen waar de aantallen met 35 tot 45 procent zijn gedaald.