Gemeenten in Catalonië met het hoogste aantal seizoensgebonden inwoners

Gemeenten in Catalonië met het hoogste aantal seizoensgebonden inwoners
Beeld: via canva.com

Gemeenten in Catalonië met het hoogste aantal seizoensgebonden inwoners

In de zomermaanden is Catalonië een van de populairste bestemmingen van Spanje voor toeristen. Veel kustplaatsen, kleine dorpjes en de grote steden zoals Barcelona zien hun bevolkingsaantallen aanzienlijk toenemen. In dit artikel kijken we naar de gemeenten en streken die de hoogste piek in seizoensgebonden populatie ervaren.

Barcelona is zonder twijfel de populairste toeristische bestemming in Catalonië. Als cultureel en architectonisch rijke hoofdstad trekt het jaarlijks miljoenen bezoekers. Volgens data van het Catalaanse statistiekbureau Idescat was Barcelona in 2022 de gemeente met het hoogste aantal tijdelijke inwoners, een equivalent van 74.457 extra personen.

De tweede gemeente die volgens Idescat de grootste stijging in tijdelijke bevolking zag, was Salou met 27.857 extra inwoners. Deze kustplaats aan de Costa Dorada staat bekend als een geliefde familiereisbestemming vanwege de uitstekende stranden, hotels en attractieparken zoals PortAventura en FerrariLand.

Lloret de Mar is de derde populairste zomerbestemming, met in 2022 een equivalent van 16.899 extra inwoners in de zomermaanden. Deze badplaats aan de Costa Brava biedt niet alleen stranden, maar ook de befaamde uitgaansgelegenheden en feestcultuur die populair zijn onder jongeren.

Hoewel Barcelona, Salou en Lloret de grootste absolute aantallen trekken, zijn er enkele kleinere gemeenten die proportioneel gezien de grootste toename in tijdelijke inwoners laten zien tijdens de zomermaanden. Dit zijn vaak pittoreske vissersplaatsen en dorpjes langs de kust die populair zijn bij vakantiegangers.

De gemeente El Port de la Selva in Alt Empordà ziet in de zomermaanden een enorme toestroom van bezoekers. Volgens Idescat vertegenwoordigen de mensen die hier tijdelijk verblijven voor vakantiedoeleinden het equivalent van meer dan vijf keer het aantal permanente inwoners van 1.015. Dit maakt El Port de la Selva de gemeente met de grootste relatieve stijging in seizoensgebonden populatie van heel Catalonië.

Dicht bij El Port de la Selva ligt de gemeente Pals in Baix Empordà. Hier vertegenwoordigen de zomergasten een equivalent van ongeveer 10.000 personen, ongeveer vier keer de normale bevolking. De sfeervolle kustplaats met middeleeuwse charme trekt veel toeristen aan.

In de buurgemeente Sant Pere Pescador in Alt Empordà verdrievoudigt de bevolking in essentie tijdens de zomermaanden. De typisch Catalaanse visserssfeer, strand en natuurgebieden zijn populair bij dagjesmensen en vakantiegangers.

Volgens Idescat verdubbelt de Baix Empordà-regio in het algemeen tijdens de zomermaanden met een equivalent van 100.000 extra inwoners. Voor Tarragonès ligt dit rond de 80.000 extra personen.

Andere delen van Catalonië ondervinden minder de gevolgen van deze seizoenspieken. Regio’s als Baix Llobregat, Vallès Occidental en Vallès Oriental zien zelfs een daling van het aantal aanwezigen ten opzichte van de vaste bevolking. Dit komt doordat forenzen en anderen die elders werken deze gebieden verlaten tijdens vakantieperioden.

Ga naar de inhoud