Wat is de vliegtijd van Noord- naar Zuid-Spanje volgens de Spaanse luchtmacht?

Wat is de vliegtijd van Noord- naar Zuid-Spanje volgens de Spaanse luchtmacht?
Beeld: Ejercito de Aire / web

Wat is de vliegtijd van Noord- naar Zuid-Spanje volgens de Spaanse luchtmacht?

Vliegen is een van de snelste manieren om van A naar B te komen. Voor de meeste mensen betekent dat reizen met een commerciële vlucht, wat comfortabel en efficiënt is. Maar voor degenen die in de luchtmacht dienen, is vliegen een heel andere ervaring. Een Spaanse luchtmachtpiloot heeft uitgelegd hoeveel tijd het kost om van Noord naar en Zuid-Spanje te vliegen.

We weten uit verhalen van de Spaanse piloot Antonio Mancebo dat de snelheden van gevechtsvliegtuigen verbazingwekkend zijn. Hij vertelde in een podcast over zijn ervaringen als gevechtspiloot en deelde hoe hij Spanje in ongelooflijk korte tijd kon doorkruisen.

Volgens Mancebo zijn gevechtsvliegtuigen meer dan twee keer zo snel als commerciële vliegtuigen. Dit komt door hun vermogen om op veel hogere hoogtes te vliegen, wat de luchtweerstand aanzienlijk reduceert.

De Eurofighter Typhoon is een veelgebruikt gevechtsvliegtuig van de Spaanse luchtmacht. Het kan zowel lucht-lucht als lucht-grond missies uitvoeren met een maximale snelheid van ruim 2400 km/u.  Een ander veelgebruikt gevechtsvliegtuig bij de Spaanse luchtmacht is de F/A-18 Hornet. Dit toestel heeft een maximale snelheid van ongeveer 2200 km/u.

Zijn route van Torrejón de Ardoz (Madrid) naar de Straat van Gibraltar (Andalusië), een afstand die normaal gesproken meer dan een uur duurt met een commercieel vliegtuig, duurt slechts 15 minuten voor een gevechtsvliegtuig.

Volgens de luchtmachtpiloot duurt een vlucht van Barcelona naar Madrid hooguit 20 minuten. Het doorkruisen van Spanje van noord naar zuid zou minder dan 30 minuten duren, maar dit is alleen mogelijk onder optimale omstandigheden en met maximale snelheid, iets wat ze zelden gebruiken behalve in extreme situaties.

Spanje is een uitgestrekt land en beslaat een oppervlakte van ongeveer 505.992 vierkante kilometer. De afstand van Noord naar Zuid-Spanje bedraagt ongeveer 852 kilometer, gemeten van de grens met Frankrijk tot aan Gibraltar. De afstand van oost naar west Spanje is ongeveer 1056 kilometer, van de oostelijke grens met Frankrijk tot aan de westelijke grens met Portugal.

Hoewel gevechtsvliegtuigen enorm snel zijn, moeten ze wel rekening houden met luchtverkeersleiding. Ze kunnen niet altijd in een rechte lijn vliegen, waardoor hun vliegsnelheid soms wordt beperkt. Commerciële vluchten zijn onderworpen aan striktere regels en vliegen vaak via vastgestelde routes, wat hun vliegtijd verlengt.

De hoge snelheid van gevechtsvliegtuigen brengt ook uitdagingen met zich mee. Piloten moeten extreem goed getraind zijn om hun vliegtuigen te kunnen beheersen en om te gaan met de extreme G-krachten die optreden tijdens hoge snelheid manoeuvres. Ook is het belangrijk te zorgen voor de veiligheid van de bemanning en de omgeving.

Ga naar de inhoud