Search
menu
Search

Fake Brits news over terroristische aanslagen in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Fake Brits news over terroristische aanslagen in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is de Britse pers gelukt om massaal fake news over de dreiging van terroristische aanslagen op Spaans grondgebied te verspreiden. Het is niet duidelijk of hier sprake is van opzet of dat men de Spaanse berichtgevingen omtrent de ‘operación verano’ waarbij er tijdens de zomermaanden meer politie op straat te zien is in Spanje verkeerd heeft geïnterpreteerd. Overigens heeft Spanje nog steeds een terrorisme alarm niveau 4 maar is dat niet, zoals in de Britse pers staat, recent verhoogd naar niveau 5.

Naast de Britse kranten zijn er ook kranten en websites in andere landen waaronder Nederland en België die het Britse nieuws klakkeloos hebben overgenomen zonder achter de feiten aan te gaan. Feit is dat de ‘operación verano’ van de Spaanse veiligheidsinstanties een politieoperatie is die reeds 10 jaar plaatsvindt om de veiligheid op straat tijdens de zomermaanden te garanderen.

Deze zomer heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken 44.700 politieagenten, waarvan 22.700 Policía Nacional en 22.000 Guardia Civil, paraat voor de drukke zomermaanden, met name in de toeristische gebieden. Vanaf 1 juli zullen deze agenten de veiligheid waarborgen op straat tijdens de ‘operación verano’.

Het is de Britse pers die of dit verkeerd heeft geïnterpreteerd en er vanuit gaat dat er een terroristische aanslag op komst is in Spanje of, zoals velen denken, is dit nieuws met opzet via meer dan 45 Britse kranten verspreid om een slecht imago van Spanje te creëren. Vanwege dit laatste punt heeft men in Spanje reeds contact gezocht met de Britse ambassade om te vragen om maatregelen.

Jaarlijks komen er meer dan 19 miljoen Britten op vakantie naar Spanje en negatief nieuws over het land, en al helemaal als het om terroristische aanslagen gaat, is slecht voor de toeristenindustrie. Men vraagt zich dan ook af wie er achter deze fake news berichten zitten, zijn het andere landen, belangengroepen, de Britse reisbureaus die liever hun toeristen naar andere landen zien gaan ….

Voorbeeld van het Fake News is de krant The Sun, The Mirror, en als je hier zoekt op Google.

Fake Brits news over terroristische aanslagen in Spanje
UH Noticias
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?