Zonder drastische ingrepen wordt het zuiden van Spanje tegen het jaar 2100 woestijngebied

Zonder drastische ingrepen wordt het zuiden van Spanje tegen het jaar 2100 woestijngebied
Beeld: Woestijn van Tabernas (Almería) / 123rf

Zonder drastische ingrepen wordt het zuiden van Spanje tegen het jaar 2100 woestijngebied

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als de huidige uitstoot van broeikasgassen niet vermindert, zal het zuiden van Spanje volgens wetenschappers tegen het einde van deze eeuw in een woestijn veranderen. Zonder serieuze actie zou de temperatuur tot maar liefst 5 graden kunnen stijgen. De Sahara zou zich in dat geval over de Middellandse zee uitstrekken, wat de loofwouden in Zuid-Spanje, Sicilië en andere gebieden zou veranderen in Mediterrane vegetatie. Spanje zou erger getroffen worden dan gelijk welk ander Europees land.

Volgens studies bevindt maar liefst 75 procent van de Spaanse oppervlakte zich in de gevarenzone, met het risico op verwoestijning. Greenpeace waarschuwt dat 70 procent van de waterlopen grote of vrij grote problemen vertonen.

Verwoestijning is de verdere degradatie van droge en semi-droge gebieden. Afgelopen donderdag was wereldwijd de dag van de strijd tegen verwoestijning en droogte. Op dit moment lijdt meer dan twee derde van het land onder een tekort aan regen.

Volgens Rafael Seiz, technicus bij het waterprogramma van WWF, vertoont Spanje alle factoren die het probleem van verwoestijning mee veroorzaken. Er is de klimaatsverandering, de wispelturigheid van regenval, de langere droogtes, een verhoogde vraag naar water en een verwaarlozing van bosgrond door slecht gebruik. Ten gevolge daarvan is ook het gevaar voor bosbranden steeds reëler.

Zelfs indien de uitstoot binnen de normen van het klimaatakkoord van Parijs blijft, zou het Zuiden van Europa een substantiële uitbreiding van de woestijnen zien. De verandering zou groter zijn dan gelijk welke verandering die ecosystemen er ondergaan hebben in het Holoceen, het geologische tijdperk dat meer dan 10.000 jaar geleden begon.

Klimaatverandering heeft het Zuiden van Spanje al opgewarmd met meer dan het globale gemiddelde van 1,3 graden Celsius. Dat betekent ook dat de productie van Mediterrane producten, zoals olijven of amandelen, ernstig onder de droogte zal lijden. Boeren in de regio maken zich dan ook met recht en rede grote zorgen.

De belangrijkste doelstelling is onder de 1,5 graden Celsius te blijven om de schade te beperken. Om dat te bereiken moet volgens wetenschappers de uitstoot van broeikasgassen snel serieus naar beneden, en moeten we tegen 2050 volledig klimaatneutraal draaien.

Instituties als Greenpeace vragen dringende actie tegen het illegaal gebruik van water door onder meer de landbouwsector. Ook tegen de vervuilende industrie moet strenger worden opgetreden. De boodschap is duidelijk: water is het blauwe goud van de toekomst, en in het Zuiden van Spanje zal het misschien wel een grotere rol gaan spelen dan gelijk waar in Europa.

Ga naar de inhoud