Vanaf 21 juni heeft Spanje een eigen ES-Alert systeem zoals NL/BE-Alert

Vanaf 21 juni heeft Spanje een eigen ES-Alert systeem zoals NL/BE-Alert
Beeld: @proteccioncivil / twitter

Vanaf 21 juni heeft Spanje een eigen ES-Alert systeem zoals NL/BE-Alert

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het heeft lang geduurd maar eindelijk zal Spanje een eigen waarschuwingssysteem hebben zoals het bekende NL-Alert en BE-Alert. De Europese Commissie heeft al vaker opdracht gegeven om een soortgelijk calamiteiten berichtensysteem te lanceren in Spanje en het ultimatum was juni 2022, tien jaar later dan in Nederland en acht jaar later dan in België. Het systeem komt bij de inwoners van Spanje binnen via de mobiele telefoons en heeft de naam ES-Alert.

De politie en de Protección Civil hebben de afgelopen dagen en weken via onder andere Twitter laten weten dat inwoners van Spanje op 21 juni een bericht op hun mobiel zullen ontvangen wat geen spambericht is. In dit geval gaat het om een testbericht van het ES-Alert systeem of in het Spaans ‘Sistema de Avisos a la Población de la Red de Alerta Nacional (RAN-PWS)’.

Spanje heeft het bedrijf Everbridge ingeschakeld voor de ontwikkeling van een Spaans ‘Sistema Nacional de Alerta Pública’ zoals het Nederlandse NL-Alert en het Belgische BE-Alert. Everbrigde heeft de aanbesteding van het Spaanse systeem gewonnen omdat ze reeds een soortgelijk Cell Broadcast systeem hebben ontwikkeld voor onder andere het Verenigd Koninkrijk. In Spanje wordt direct samengewerkt met de mobiele telefoonproviders Telefonica (Movistar), Vodafone, Orange en MásMóvil zodat iedereen in Spanje via een SMS bericht gewaarschuwd kan worden.

Het calamiteiten berichtensysteem kan een succes zijn want Spanje is een van de Europese landen met de meeste smartphones per inwoners met 55% terwijl het Europese gemiddelde 46% is. Het aantal smartphones in Spanje is zelfs 96% hoger dan in de Verenigde Staten, Frankrijk of China, aldus Everbridge. Met hun systeem moet 99% van de bevolking bereikt kunnen worden in geval van een alarmsituatie.

Het NL-Alert systeem werd op 8 november 2012 landelijk in gebruik genomen in Nederland en werd daarna meerdere keren ingezet. Via dit systeem kan de overheid berichten versturen aan gebruikers van mobiele telefoons in een bepaald gebied via cell broadcast. In België werd in 2014 het BE-Alert systeem in gebruik genomen. Spanje volgt dus bijna tien jaar later dan Nederland in juni 2022.

De free-to-air cell-broadcastberichten zijn door alle telefoons in bereik van een bepaalde (groep van) zendmasten te ontvangen als een soort radiobericht, waardoor NL- en BE-Alert ongevoelig zijn voor overbelasting op het mobieletelefonienetwerk en daarbij volledig anoniem zijn.

In Spanje heeft men landelijk gezien (nog) niet zo’n berichtensysteem en worden de meeste berichten via sociale media zoals Twitter verspreid. Maar natuurlijk heeft niet iedereen een Twitter-account en dus is dat systeem niet geschikt. De Protección Civil heeft ook middelen om bewoners van bepaalde gebieden te waarschuwen door middel van geluidssignalen zoals sirenes maar die staan niet overal in Spanje.

Ga naar de inhoud