Krijgt Spanje deze week te maken met de eerste hittegolf?

Krijgt Spanje deze week te maken met de eerste hittegolf?
Beeld: via 123rf

Krijgt Spanje deze week te maken met de eerste hittegolf?

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Weerberekeningen in Spanje suggereren dat de temperatuur sterk zal stijgen de komende dagen, met pieken die de 40 graden zullen overschrijden. De maand juni kan eindigen met een verstikkende hitte in heel Spanje. Woensdag is de laatste dag met neerslag in veel regio’s, vooral in het noordelijke en oostelijke deel van het land. Vanaf dat moment neemt de kans op buien drastisch af.

Hogedrukgebieden laten hun aanwezigheid gelden door warme lucht uit het Afrikaanse continent aan te voeren. Donderdag worden de eerste temperaturen boven de 35 graden gemeten in de Guadalquivir-vallei, en wordt de 30 graden overschreden in veel gebieden van het zuidelijk deel van Spanje.

De sterkste temperatuurstijging wordt echter verwacht vanaf vrijdag en gedurende het hele weekend. Het binnenland van Andalusië en Extremadura kan rekenen op temperaturen boven de 40 graden. In het zuiden, maar ook in het noorden van het Spaanse vasteland zal de temperatuur makkelijk boven de 35 graden uitstijgen, terwijl de rest van het vasteland temperaturen boven de 30 graden zal ervaren. Het lijkt erop dat de intense hitte tot dinsdag 27 juni aanhoudt. Daarna stabiliseren de temperaturen naar de gebruikelijke warmte voor dit seizoen.

Tijdens de nachtelijke uren zullen de hoge temperaturen blijven bestaan, wat leidt tot wat we tropische nachten noemen. In bepaalde delen van het Andalusische Middellandse Zeegebied en in het binnenland van Andalusië en Extremadura zou de temperatuur zelfs niet onder de 25 graden kunnen zakken, wat zorgt voor zeer warme nachten. 

Ook de Canarische Eilanden zullen de invloed van deze hoge temperaturen ondervinden. Naarmate het weekend dichter bij komt, kunnen temperaturen boven de 35 graden in het binnenland van de eilanden worden verwacht, vooral op de oostelijke eilanden.

Hittegolf of niet?

Het betreft officieel echter geen hittegolf, omdat het niet aan de normen van intensiteit en duur voldoet. Volgens Spaanse maatstaven is er sprake van een hittegolf wanneer er gedurende 3 aaneengesloten dagen temperaturen gemeten worden van 33,3 graden of meer. Dat is 2 dagen minder dan in Nederland en België waar men een periode als hittegolf aankaart wanneer er tenminste 5 aaneengesloten dagen zijn met temperaturen boven de 25 graden of tenminste 3 aaneengesloten dagen met temperaturen van tenminste 30 graden. Temperaturen van 25 en/of 30 graden worden in Spanje in de zomer als normaal gezien aangezien deze veel vaker voorkomen dan in Nederland en België.

De Spaanse weerdienst Aemet zegt letterlijk het volgende: “Een episode van ten minste drie opeenvolgende dagen, waarin ten minste 10% van de meteorologische stations maxima registreren boven het percentiel van 95% van de reeks maximale dagelijkse temperaturen voor de maanden juni, juli en augustus in de periode 1971-2000”.

Ga naar de inhoud