Search
menu
Search

Op Mallorca is een Britse bewoner de nieuwe burgemeester van Sant Joan

Op Mallorca is een Britse bewoner de nieuwe burgemeester van Sant Joan
Beeld: @MESperMallorca / twitter

Op Mallorca is een Britse bewoner de nieuwe burgemeester van Sant Joan

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sinds afgelopen zaterdag is de 52-jarige Richard Thompson de nieuwe burgemeester van Sant Joan, een klein dorp van 2.000 inwoners gevestigd in de regio Pla de Mallorca, gelegen in het hart van het eiland. Thompson, die deelnam aan de gemeenteraadsverkiezingen voor de lokale partij MÉS per Mallorca, is de eerste Brit die de leiding krijgt over een gemeente in Mallorca waar 25.000 Britten wonen (op alle Balearen eilanden samen). Hoewel Thompson geen Spaans staatsburger is, bevestigt de Organische Wet op het Kiesstelsel zijn recht om zowel te stemmen als om gekozen te worden in de gemeenteraadsverkiezingen.

De door deze leraar uit West-Sussex geleide kandidatuur won vijf raadszetels (469 stemmen, wat neerkomt op 41%), en moest een samenwerking aangaan met de PSOE (die één zetel won) om het burgemeesterschap te verkrijgen. Dit was mogelijk dankzij een deal die drie jaar mandaat verleent aan de kandidaat van MÉS per Mallorca, terwijl de socialisten het laatste jaar van de 4-jarige ambtstermijn zullen leiden.

Zoals een Engelse krant meldt, werd Thompson’s triomf, die al raadslid was tijdens de vorige ambtstermijn, gedreven door een aantrekkelijk programma, een opbeurende campagne, en zijn populariteit bij de plaatselijke bevolking na zijn deelname aan een lokale talentenjacht afgelopen zomer. Thompson stelt dat je niet geboren hoeft te zijn in Sant Joan om een ‘Santjoaner’ te worden. Dit zegt hij uit ervaring, aangezien hij al negen jaar met zijn vrouw in het dorp woont.

Het feit dat hij aan veel dorpsbewoners Engels heeft onderwezen maakt hem tot een bekend figuur onder de bewoners, waarvan velen niet eens wisten dat hij zich verkiesbaar stelde voor het burgemeesterschap. Hij geeft toe dat hij tijdelijk zijn onderwijstaak zal neerleggen om zich volledig te kunnen richten op zijn nieuwe gemeentelijke verantwoordelijkheden.

In zijn driejarige ambtstermijn hoopt hij de gemeentelijke website te verbeteren, de lokale sportfaciliteiten op te knappen, een dagcentrum voor senioren op te zetten en een duurzaam mobiliteitsplan in werking te stellen dat kinderen aanmoedigt om te voet of per fiets naar school te gaan.

Ga naar de inhoud