Search
menu
Search

De Spaanse zomerconcerten van de krekels, zangcicaden en andere dieren

De Spaanse zomerconcerten van de krekels, zangcicaden en andere dieren
Beeld: Canva

De Spaanse zomerconcerten van de krekels, zangcicaden en andere dieren

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elke zomer is het mogelijk om in Spanje (heel veel andere landen) te genieten van de concerten van de krekels en zangcicaden. De een slaapt heerlijk relaxed met het geluid van deze insecten terwijl de ander oordoppen in moet doen. Feit is dat de ‘chicharras’ en ‘grillos’ overal aanwezig zijn, met name aan de Middellandse Zeekust. 

Het is een terugkerend concert van natuurlijke geluiden in Spanje en daar wordt door veel personen met name in de avonduren veel naar geluisterd. Sommigen vinden het relaxed en rustgevend terwijl anderen het als irritant omschrijven. 

In tegenstelling tot de sprinkhanen (saltamontes), gebruiken krekels (grillos) nooit hun poten om geluid te produceren. Het tjirpgeluid wordt door stridulatie voortgebracht waarbij de vleugels over elkaar worden gestreken.

Zangcicaden (chicharras) staan met name bekend de soms zeer luide lokgeluiden van de mannetjes, die tot op een afstand van 1,5 km zijn te horen. Dit doen ze door kleine membranen beiderzijds aan het achterlijf in trilling te brengen.

Andere zomerse geluiden

Naast de krekels (grillos) en zangcicaden (chicharras) is het zeer normaal om ‘s morgens vroeg ook vogels (aves) te horen zoals de merel (mirlo), lijster (zorzal), ekster (urraca) en zelfs de nachtegaal (ruiseñor) die hun bijzondere liederen ten gehore brengen. Verder zijn ook de zwaluwen (golondrinas) vaak erg actief waarbij deze ook ‘s morgensvroeg behoorlijk met elkaar kunnen ‘praten’ of communiceren.

En dan heb je ook nog het gesnuif of gezoem van andere insecten zoals vliegen (moscas), bijen (abejas) en wespen (avispas) en die altijd vervelende muggen (mosquitos) waarbij je de tijgermug (mosquito tigre) meestal niet hoort aankomen maar wel vaak voelt na haar bezoek.

Als je in de natuur bent dan is het niet ongebruikelijk om af en toe het loeien of blaffen van reeën (corzos) te horen, met name omdat het geluid dat deze zoogdieren produceren zeer karakteristiek is. Op diverse plaatsen kun je ook mannelijke herten (ciervos machos) horen brullen en zelfs wolven (lobos) horen huilen of een bruine beer (oso pardo) horen grommen.

Ga naar de inhoud