Search
menu
Search

Zeven van de tien Spanjaarden zegt gelukkig tot zeer ‘feliz’ te zijn

Zeven van de tien Spanjaarden zegt gelukkig tot zeer 'feliz' te zijn
Beeld: via canva.com

Zeven van de tien Spanjaarden zegt gelukkig tot zeer ‘feliz’ te zijn

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 20 juni staat men ook in Spanje stil bij de ‘Yellow Day’, de gelukkigste dag van het jaar als tegenhanger van de ‘Blue Monday’ ofwel de blauwe maandag, de ongelukkigste dag van het jaar. Maar hoeveel inwoners van Spanje zijn gelukkig tot zeer gelukkig?

Van de Spanjaarden verklaart bijna 77% zichzelf ‘gelukkig of zeer gelukkig’, met de meest tevreden inwoners op de Balearen en in Aragón. De sleutels tot het vinden van geluk zijn een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Dit zijn slechts enkele van de inzichten uit het vijfde ‘Gezondheid en Leven’ onderzoek, uitgevoerd door verzekeraar Aegon en vrijgegeven op ‘Yellow Day’. Deze dinsdag wordt gezien als ‘de gelukkigste dag van het jaar’.

Volgens de enquête beschouwde 67% van de deelnemers zichzelf als ’tamelijk gelukkig’ en bijna 10% als ‘heel gelukkig’, cijfers die iets hoger zijn dan die van het voorgaande jaar, aldus de verzekeraar. Aan de andere kant verklaarde 23% van de respondenten ongelukkig te zijn, waarbij 20% aangaf ‘weinig gelukkig’ te zijn en bijna 3% zei ‘helemaal niet gelukkig’ te zijn.

Wat de autonome regio’s betreft, scoorden de Balearen en Aragón het hoogst, met bijna 85% van de respondenten die zeiden ’tamelijk of heel gelukkig’ te zijn. Deze regio’s worden gevolgd door Baskenland met 84% en Asturië met 83%. Aan de andere kant van de schaal stonden de Canarische Eilanden, waar slechts 58,5% van de respondenten zichzelf ’tamelijk of heel gelukkig’ noemde.

Gezondheid is belangrijk

Als het gaat om de ‘essentiële elementen om geluk te vinden’, plaatst bijna 80% van de respondenten gezondheid op de eerste plaats, voornamelijk vrouwen en 65-plussers. Dit wordt gevolgd door relaties met partners en kinderen (67%), en connecties met vrienden en familie (55%). Andere geanalyseerde variabelen in de studie betreffen vrije tijd en ontspannende activiteiten, waarbij mannen hoger scoorden dan vrouwen. Dit element is echter ‘minder belangrijk’ voor de 65-plussers. Onder de jongere deelnemers krijgen relaties met vrienden en familie (66%) en professioneel succes gecombineerd met een sterke financiële positie (45%) meer belang.

Bijna 29% van de vrouwen en 27% van de mannen verklaarden dat hun gevoel van geluk is verbeterd in vergelijking met het vorige jaar, terwijl bijna 18% van de vrouwen aangaf dat hun geluk is verslechterd en dit percentage voor mannen tot 14% daalde.

Voor mensen die een verbetering in hun financiële situatie in het afgelopen jaar hebben ervaren, meldde 51% een ’toename’ in hun geluksgevoel. Dit was ook het geval bij de jongere bevolking, met het hoogste percentage bij de 18-25 jarigen (44,5%), gevolgd door de leeftijdsgroep 26-40 jaar, waar dit cijfer op 38% lag.

Ga naar de inhoud