De Spaanse jongeren voelen zich het meest verbonden met hun ouders van alle Europese jongeren

De Spaanse jongeren voelen zich het dichtst bij hun ouders van alle Europese jongeren
Beeld: via canva.com

De Spaanse jongeren voelen zich het meest verbonden met hun ouders van alle Europese jongeren

Een studie van het sociaal observatorium van de bank La Caixa brengt interessant nieuws over de Spaanse jongeren. Familie is erg belangrijk voor de Spanjaarden. De Spaanse jongeren staan gemiddeld gezien zelfs dichter bij hun ouders dan gelijk welke Europese jongeren. Dat is op zich mooi nieuws, maar toch komen er ook een paar bedenkingen bij kijken.

56,6 %. Dat is het deel van de Spaanse jongeren tussen 18 en 34 dat zichzelf als ‘extreem verbonden’ met hun ouders omschrijft. De hoogste score van de hele EU is dat, waar het gemiddelde op 37,9% ligt. 70,6% van de jongeren zegt minstens één keer per dag contact te hebben met hun ouders (tegenover het gemiddelde in de EU van 49,2%).

Joan Miquel Verd, onderzoeker aan de autonome universiteit van Barcelona, geeft duiding bij het fenomeen. De hoge score getuigt van het ‘familiaire model’ dat vooral in Zuid-Europa nog steeds erg sterk is. Families hangen heel erg aan elkaar en zijn een belangrijke bron van welzijn voor hun leden. Ze vormen een hecht netwerk dat vooral in tijden van crisis voor heel veel emotionele steun zorgt.

Het verhaal heeft echter ook een ander kantje. Spaanse jongeren zijn iets afhankelijker van hun familie. Ze hebben daardoor vaak minder andere uitwegen en zijn kwetsbaarder in vergelijking met jongeren in andere Europese landen. Volgens Verd is het geen toeval dat de gemiddelde Europese jongere zich op 26,4 jaar onafhankelijk maakt van zijn of haar ouders, terwijl dat in Spanje pas op 30,3 jaar gebeurt.

Vanuit de overheid komt ook minder steun voor jongeren dan in sommige andere landen. Men gaat er in Spanje nog vaker van uit dat de jeugd thuis terechtkan. Voor wie dat niet zo is, zijn er vaak onvoldoende alternatieven. De onderzoekers wijzen op het belang van ontmoetingsplekken waar de jeugd ook aan een alternatief netwerk dan dat van de naaste familie kan bouwen.

Ga naar de inhoud