Nederlands echtpaar gearresteerd in Spanje voor ontvoering van eigen kinderen

Nederlands echtpaar gearresteerd in Spanje voor ontvoering van eigen kinderen
Beeld: @guardiacivil / X

Nederlands echtpaar gearresteerd in Spanje voor ontvoering van eigen kinderen

De Spaanse politie heeft een Nederlands echtpaar gearresteerd in een dorp in de provincie Ourense, in Galicië. De twee worden ervan beschuldigd hun eigen kinderen te hebben ontvoerd uit Nederland. De kinderen waren toevertrouwd aan de zorgen van de kinderbescherming in Nederland, maar tijdens een gecontroleerd bezoek wisten de ouders de kinderen mee te nemen naar Spanje. Dit leidde tot een internationale zowktocht en uiteindelijk de arrestatie van de ouders in Spanje.

De twee kinderen, een jongen en een meisje van rond de 8-9 jaar oud, stonden onder toezicht van de kinderbescherming in Nederland. De ouders hadden het ouderlijk gezag over de kinderen verloren en de kinderen waren in de zorg van de staat gekomen.

Ondanks dat de ouders het ouderlijk gezag niet meer hadden, kregen zij af en toe de mogelijkheid tot gecontroleerde bezoeken met hun kinderen. Tijdens één van deze bezoeken wisten de ouders de kinderen mee te nemen en te ontvluchten met hen naar Spanje.

Toen de Nederlandse autoriteiten in de gaten kregen dat de kinderen verdwenen waren, werd direct een internationale zowktocht geopend. Via Europese opsporingsbevelen werd contact gezocht met de Spaanse politie, die uiteindelijk de verblijfplaats van het gezin wisten te achterhalen in het Spaanse Ourense.

Op 12 juni 2024 werden de ouders, een man en een vrouw, aangehouden door de Spaanse politie in het dorpje Gomariz, nabij Ourense. De kinderen werden eveneens aangetroffen en in veiligheid gebracht. De ouders werden overgedragen aan de Nationale Politie van Spanje, die het onderzoek heeft overgenomen.

In Nederland waren de ouders al aangeklaagd wegens ontvoering, illegale opsluiting en gijzeling van hun eigen kinderen. De Nederlandse justitie had een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen het echtpaar.

Nu de ouders in Spanje zijn aangehouden, zal de zaak worden overgedragen aan de Nationale Rechtbank van Spanje. Daar zullen de ouders worden berecht voor hun daden. De Nederlandse autoriteiten zullen samenwerken met de Spaanse justitie om de zaak tot een goed einde te brengen.

De kinderen zijn na hun redding in Spanje eerst ondergebracht in een jeugdinstelling in Ourense. Medewerkers van de Nederlandse kinderbescherming zijn snel naar Spanje gereisd om de kinderen op te halen en terug te brengen naar Nederland. De kinderen zijn inmiddels herenigd met de Nederlandse instanties die verantwoordelijk zijn voor hun welzijn.

Ga naar de inhoud