Spaanse cinema is nog steeds te veel een mannenzaak

Spaanse cinema is nog steeds te veel een mannenzaak
Beeld: via canva.com

Spaanse cinema is nog steeds te veel een mannenzaak

Een nieuw rapport getiteld ‘Vrouwen in de Spaanse langspeelfilm 2023’ is streng voor de filmsector. Ondanks dat de kloof schoorvoetend kleiner wordt, ontvangen mannen gemiddeld nog steeds een hoger budget dan vrouwen en zijn ze sterk in de meerderheid in de sector.

De Spaanse cinema is nog steeds vooral een mannenzaak. Mannen bekleden de meeste posities, ontvangen grotere budgetten en gaan met de meeste prijzen lopen. De kloof wordt dan wel voorzichtig kleiner, er is nog een lange weg te gaan. Dat is de conclusie van een nieuw rapport dat deze week werd voorgesteld.

Het rapport werd opgesteld door de sociologe Sara Cuenca en baseerde zich op de 201 films die deelnamen aan de prestigieuze Spaanse Goya prijzen. Van de 3041 professionelen die meedraaiden in die films was 38% vrouw en 62% man. In vergelijking met 2022 waren er dus slechts 1% meer vrouwen in de bezettingen.

Bovendien zitten de meeste vrouwen nog steeds op plekken die het rollenpatroon bevestigen. Bij de kostuums zijn 85% vrouwen, bij maquillage en pruiken gaat het om 81%, in de artistieke regie gaat het om 64% en bij productie om 51%. Kijken we naar de regie, dan werd slechts 29% van de films door vrouwen geregisseerd.

Voorbeelden van films die door vrouwen werden geregisseerd waren deze keer 20.000 especies de abejas (20.000 bijensoorten) van Estíbaliz Urresola, Un amor (een liefde) van Isabel Coixet, Creatura (Wezen) van Itsaso Arana of Teresa van Paula Ortiz. Langspeelfilms onder regie van vrouwen krijgen echter ook een significant lager budget.

Sara Cuenca geeft echter ook een positieve noot mee. In vergelijking met zeven jaar geleden, toen het rapport voor het eerst werd opgesteld, ging de vrouwelijke bezetting toch met 13% de hoogte in. Er zijn voorzichtige stappen in de juiste richting gezet, maar er is nog werk aan de winkel.

Ga naar de inhoud