Transavia op de Spaanse lijst van luchtvaartmaatschappijen die illegale kosten in rekening brengen voor handbagage

Transavia op de Spaanse lijst van luchtvaartmaatschappijen die illegale kosten in rekening brengen voor handbagage
Beeld: ai-beeld / redactie

Transavia op de Spaanse lijst van luchtvaartmaatschappijen die illegale kosten in rekening brengen voor handbagage

In de luchtvaartindustrie zijn de rechten van consumenten vaak een onderwerp van discussie. Consumentenorganisatie FACUA heeft een analyse uitgevoerd naar de praktijken van 19 luchtvaartmaatschappijen. Deze analyse heeft aan het licht gebracht dat zeven van deze maatschappijen onterechte toeslagen rekenen voor het meenemen van handbagage. Daarnaast zijn er vier luchtvaartmaatschappijen die door de Spaanse consumentenautoriteiten zijn beboet met een totaalbedrag van meer dan 150 miljoen euro.

FACUA heeft drie luchtvaartmaatschappijen aan de kaak gesteld vanwege het onterecht in rekening brengen van kosten voor het meenemen van handbagage Het gaat om Transavia, Wizz Air en Eurowings. Deze praktijk wordt door FACUA als illegaal bestempeld.

De consumentenorganisatie heeft geconstateerd dat Wizz Air reizigers 10 euro in rekening brengt voor het meenemen van een kleine tas of rugzak als handbagage. Transavia hanteert een tarief van 8 tot 40 euro, afhankelijk van het formaat van de handbagage. Eurowings rekent een toeslag van 25 euro voor het meenemen van handbagage.

FACUA stelt dat deze toeslagen in strijd zijn met de Europese regelgeving, die bepaalt dat reizigers recht hebben op het meenemen van een stuk handbagage zonder extra kosten. De organisatie heeft de betrokken luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om deze praktijken per direct te staken en de onterecht geïnde bedragen terug te betalen aan de reizigers.

Naast de drie genoemde luchtvaartmaatschappijen heeft FACUA ook de praktijken van zestien andere maatschappijen onderzocht. Hieruit blijkt dat in totaal zeven van de 19 onderzochte maatschappijen reizigers laten betalen voor het meenemen van handbagage. Volgens FACUA brengen de volgende maatschappijen onterechte kosten in rekening voor handbagage:

  • Ryanair: 25 euro voor een klein koffertje of rugzak
  • Vueling: 30 euro voor een kleine tas of rugzak
  • Volotea: 20 euro voor een tas of rugzak
  • Pegasus Airlines: 20 tot 40 euro, afhankelijk van het formaat van de handbagage
  • TAP Air Portugal: 20 euro voor een kleine tas of rugzak
  • Binter Canarias: 30 euro voor een tas of rugzak

Al deze toeslagen worden door FACUA als onwettig beschouwd, aangezien ze in strijd zijn met de Europese regelgeving inzake passagiersrechten.

De praktijken van de luchtvaartmaatschappijen die handbagage in rekening brengen, kunnen verstrekkende gevolgen hebben. FACUA heeft aangekondigd dat ze de betrokken bedrijven zal aanklagen wegens schending van de Europese wetgeving.

Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de Spaanse consumentenautoriteiten, net als bij vier andere maatschappijen, boetes zal opleggen aan de overtreders. Deze boetes kunnen oplopen tot miljoenen euro’s, afhankelijk van de omvang van de inbreuk en het aantal getroffen reizigers.

Naast de bedrijven die nu door FACUA aan de kaak worden gesteld, zijn er vier luchtvaartmaatschappijen die al eerder door de Spaanse consumentenautoriteiten zijn beboet voor onrechtmatige praktijken. Het gaat om Ryanair, Wizz Air, Volotea en Vueling. Deze maatschappijen zijn in totaal beboet met een bedrag van meer dan 150 miljoen euro.

handbagage
Spanje bestraft Ryanair, easyJet en Vueling met hoge boetes vanwege hun handbagage beleid
De Spaanse regering heeft vier low cost luchtvaartmaatschappijen, Ryanair, easyJet, Volotea en Vueling, een boete van 150 miljoen euro opgelegd wegens oneerlijke consumentenpraktijken zoals onrechtmatige bagagekosten en gebrek aan prijstransparantie. Dit moedigt striktere handhaving van passagiersrechten aan. De maatschappijen gaan in beroep.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud