Verandering van de noodtoestand vanwege droogte naar alarmfase in Catalonië

Verandering van de noodtoestand vanwege droogte naar alarmfase in Catalonië
Beeld: Generalitat / web

Verandering van de noodtoestand vanwege droogte naar alarmfase in Catalonië

Catalonië heeft de afgelopen jaren te maken gehad met een ernstige droogte, wat heeft geleid tot waterbeperkingen voor inwoners en bedrijven. In mei 2024 werd de staat van uitzondering vanwege droogte afgekondigd, wat leidde tot strenge maatregelen om waterverbruik te beperken. Na een periode van zware droogte, heeft Catalonië echter wat opluchting ervaren en is de staat van uitzondering opgeheven. De regio is nu teruggekeerd naar de alarmfase, wat betekent dat er minder strenge beperkingen gelden.

Catalonië heeft al jaren te maken met een ernstig watertekort. De regio is afhankelijk van regenval, maar de afgelopen jaren heeft de regio te maken gehad met extreem lage regenval. De droogte heeft de waterstanden in reservoirs en rivieren aanzienlijk doen dalen, wat heeft geleid tot ernstige gevolgen voor de landbouwsector, industrieën en de toegang tot drinkwater voor de bevolking.

Catalonië heeft de staat van uitzondering vanwege droogte nu echter opgeheven, maar de regio is nu teruggekeerd naar de alarmfase (kleur geel). Deze status betekent dat er minder strenge waterbeperkingen gelden, maar dat de waterbesparende maatregelen nog steeds belangrijk zijn.

De normale situatie geldt voor 13 gemeenten met in totaal 35.007 inwoners. Vooralarm geldt voor 52 gemeenten met in totaal 785.232 inwoners. 255 gemeenten met ruim 6 miljoen inwoners bevonden zich in de alarmfase. 293 gemeenten met in totaal 678.728 inwoners bevinden zich in een uitzonderlijke situatie. De noodsituatie geldt nog steeds voor 17 gemeenten met in totaal 151.516 inwoners.

De nieuwe waterbeperkingen die in Catalonië in de alarmfase gelden, zijn als volgt:

BeperkingStatusDetails
Dagelijks waterverbruik per persoon250 literInwoners mogen nu 250 liter water gebruiken, meer dan de 230 liter die tijdens de staat van uitzondering gold.
Sproeien van openbare tuinen en zonesToegestaanSproeien van openbare tuinen en zones is toegestaan, maar beperkt tot de uren van 20:00 uur tot 08:00 uur.
Sproeien van privétuinenToegestaanBewoners mogen hun privétuinen maximaal twee keer per week water geven.

Bij zwembaden is het belangrijk dat ze een waterrecirculatiesysteem hebben om te kunnen worden gevuld of bijgevuld. Als dit niet aanwezig is, mag dit niet gebeuren. Als er wel wordt bijgevuld, moet dit altijd in de juiste hoeveelheden gebeuren om de hygiënische kwaliteit van het water te waarborgen.

Hoewel de regio Catalonië niet meer in de staat van uitzondering is, zijn er nog steeds een aantal maatregelen van kracht om de waterbesparing te bevorderen. Zo voert de Catalaanse overheid campagnes om mensen aan te moedigen om waterbesparende apparaten te gebruiken, korte douches te nemen en waterverspilling te vermijden.

De waterbedrijven houden nauwlettend toezicht op het waterverbruik om te zorgen dat de waterbeperkingen worden nageleefd. De regionale overheid controleert ook nauwlettend irrigatiesystemen in landbouwgebieden om ervoor te zorgen dat water efficiënt wordt gebruikt.

Ga naar de inhoud