De zomer zal volgens de Spaanse weerdienst warmer zijn dan gebruikelijk

De zomer zal volgens de Spaanse weerdienst warmer zijn dan gebruikelijk
Beeld: @AEMET_Esp / X

De zomer zal volgens de Spaanse weerdienst warmer zijn dan gebruikelijk

De zomer van 2024 begint op 20 juni en wordt een bijzondere periode. Na een opvallend voorjaar, kijken we uit naar de warme maanden die voor ons liggen. De Spaanse Weerdienst voorspelt een extra warme zomer met mogelijk veel weerrecords die gebroken kunnen worden. Het belooft dus een zomer te worden om naar uit te kijken, nadat de achtste warmste lente van de 21e eeuw en tiende sinds 1961 is geëindigd.

Het kwartaal dat bestaat uit de maanden juli, augustus en september en dat ongeveer samenvalt met de astronomische zomer, zal in heel Spanje hoogstwaarschijnlijk warmer zijn dan normaal. Op het grootste deel van het Spaanse vasteland en de Balearen zou het tot de 20% van de warmste zomers ooit kunnen behoren. Concreet bestaat de kans tussen de 50% en 70% dat dit het geval is.

Wat de neerslag betreft, kan het kwartaal droger zijn dan normaal, vooral in het noorden van het vasteland en in het binnenland, hoewel de voorspelling in het geval van neerslag met voorzichtigheid moet worden geïnterpreteerd.

De woordvoerder van AEMET heeft aangegeven dat er deze zomer een vergelijkbare situatie wordt verwacht voor Europa Deze voorspelling geldt niet alleen voor verschillende landen in Zuid-Europa, maar ook voor regio’s in Noord-Afrika.

Lente 2024

De lente van dit jaar kende een normale hoeveelheid neerslag, met een gemiddelde van 189 liter per vierkante meter in het schiereiland. Dit komt overeen met 105% van de normale waarde voor het voorjaarskwartaal in de referentieperiode 1991-2020.

Volgens Rubén Del Campo, woordvoerder van de Spaanse Weerdienst AEMET, was het weer extreem vochtig in Galicië, in de provincie Girona, in grote delen van Andalusië en op enkele plekken in Castilië en León, Castilla-La Mancha en de Pyreneeën. Daarentegen was het droog of zeer droog in het grootste deel van de Valencia regio, extreem droog in de provincie Alicante en droog in Murcia en Almería, terwijl de Balearen en Canarische Eilanden een normaal karakter hadden.

Tijdens het lenteseizoen was er ongelijkheid in de verdeling van de regenval. Maart springt eruit als de vierde natste maand van deze eeuw, met dubbele de normale hoeveelheid neerslag als gevolg van de buien geassocieerd met storm Nelson in de laatste week van de maand.

April daarentegen was de vierde droogste maand van deze eeuw, met slechts de helft van de gebruikelijke waarden. In mei bleven de neerslag ook onder het normale niveau in het grootste deel van het land, met een waarde die slechts twee derde van het gemiddelde bereikte.

Ga naar de inhoud