Autoriteiten waarschuwen voor meenemen planten uit Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Autoriteiten waarschuwen voor meenemen planten uit Spanje
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA heeft de vakantiegangers gewaarschuwd voor het mee naar huis nemen van planten uit Spanje. Planten zoals de populaire olijfboom, oleander en lavendel kunnen besmet zijn met de Xylella-bacterie die in Zuid-Europa veel voorkomt maar in Nederland nog niet is gedetecteerd en dat wil men graag zou houden.

Als Nederlandse/Belgische toeristen uit Zuid-Europa (Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië en Portugal) een stekje meenemen van bijvoorbeeld een olijfboom, oleander of lavendel is de kans vrij groot dat de Xylella-bacterie erin zit.

Deze bacterie is niet schadelijk voor de mens maar wel voor ruim 300 plantensoorten, waaronder olijfbomen (Spanje en Italië), oleander en lavendel (Corsica, Zuid-Frankrijk, Spanje) en druiven (Californië en Mallorca). Een uitbraak in Nederland kan grote economische gevolgen hebben voor de boomkwekers en de kwekers van vaste planten.

De plant bacterie Xylella fastidiosa heeft in de Zuid-Italiaanse regio Apulië in enkele jaren zo’n 10 miljoen olijfbomen besmet. Ook in Spanje op Mallorca, Alicante en bij Madrid is de zogenaamde olijfbomenpest of ebola van de olijfgaarden gespot en men vreest dat de bacterie zich snel zal verspreiden door heel Spanje waarna de economische schade niet te overzien zal zijn.

Naast de olijfbomen zijn ook de kersenbomen besmettelijk voor de gevreesde Xylella fastidiosa bacterie en er zijn ook al besmette pruimen-, perzik-, lavendel- en amandelbomen gevonden in Italië. Op Mallorca en in de Verenigde Staten werden er ook wijnstokken aangetast door het virus.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.