skip to Main Content
Autoriteiten waarschuwen voor meenemen planten uit Spanje
Pixabay

Autoriteiten waarschuwen voor meenemen planten uit Spanje

MADRID – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA heeft de vakantiegangers gewaarschuwd voor het mee naar huis nemen van planten uit Spanje. Planten zoals de populaire olijfboom, oleander en lavendel kunnen besmet zijn met de Xylella-bacterie die in Zuid-Europa veel voorkomt maar in Nederland nog niet is gedetecteerd en dat wil men graag zou houden.

Als Nederlandse/Belgische toeristen uit Zuid-Europa (Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië en Portugal) een stekje meenemen van bijvoorbeeld een olijfboom, oleander of lavendel is de kans vrij groot dat de Xylella-bacterie erin zit.

Deze bacterie is niet schadelijk voor de mens maar wel voor ruim 300 plantensoorten, waaronder olijfbomen (Spanje en Italië), oleander en lavendel (Corsica, Zuid-Frankrijk, Spanje) en druiven (Californië en Mallorca). Een uitbraak in Nederland kan grote economische gevolgen hebben voor de boomkwekers en de kwekers van vaste planten.

De plant bacterie Xylella fastidiosa heeft in de Zuid-Italiaanse regio Apulië in enkele jaren zo’n 10 miljoen olijfbomen besmet. Ook in Spanje op Mallorca, Alicante en bij Madrid is de zogenaamde olijfbomenpest of ebola van de olijfgaarden gespot en men vreest dat de bacterie zich snel zal verspreiden door heel Spanje waarna de economische schade niet te overzien zal zijn.

Naast de olijfbomen zijn ook de kersenbomen besmettelijk voor de gevreesde Xylella fastidiosa bacterie en er zijn ook al besmette pruimen-, perzik-, lavendel- en amandelbomen gevonden in Italië. Op Mallorca en in de Verenigde Staten werden er ook wijnstokken aangetast door het virus.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken