Search
menu
Search

Autoriteiten waarschuwen voor meenemen planten uit Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Autoriteiten waarschuwen voor meenemen planten uit Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA heeft de vakantiegangers gewaarschuwd voor het mee naar huis nemen van planten uit Spanje. Planten zoals de populaire olijfboom, oleander en lavendel kunnen besmet zijn met de Xylella-bacterie die in Zuid-Europa veel voorkomt maar in Nederland nog niet is gedetecteerd en dat wil men graag zou houden.

Als Nederlandse/Belgische toeristen uit Zuid-Europa (Spanje, Zuid-Frankrijk, Italië en Portugal) een stekje meenemen van bijvoorbeeld een olijfboom, oleander of lavendel is de kans vrij groot dat de Xylella-bacterie erin zit.

Deze bacterie is niet schadelijk voor de mens maar wel voor ruim 300 plantensoorten, waaronder olijfbomen (Spanje en Italië), oleander en lavendel (Corsica, Zuid-Frankrijk, Spanje) en druiven (Californië en Mallorca). Een uitbraak in Nederland kan grote economische gevolgen hebben voor de boomkwekers en de kwekers van vaste planten.

De plant bacterie Xylella fastidiosa heeft in de Zuid-Italiaanse regio Apulië in enkele jaren zo’n 10 miljoen olijfbomen besmet. Ook in Spanje op Mallorca, Alicante en bij Madrid is de zogenaamde olijfbomenpest of ebola van de olijfgaarden gespot en men vreest dat de bacterie zich snel zal verspreiden door heel Spanje waarna de economische schade niet te overzien zal zijn.

Naast de olijfbomen zijn ook de kersenbomen besmettelijk voor de gevreesde Xylella fastidiosa bacterie en er zijn ook al besmette pruimen-, perzik-, lavendel- en amandelbomen gevonden in Italië. Op Mallorca en in de Verenigde Staten werden er ook wijnstokken aangetast door het virus.

Ga naar de inhoud