Spaanse rechter wil de Familie Pujol aanklagen als criminele organisatie

Spaanse rechter wil de Familie Pujol aanklagen als criminele organisatie
Beeld: Archieffoto

Spaanse rechter wil de Familie Pujol aanklagen als criminele organisatie

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Rechter José de la Mata van het Nationale Hof ziet aanwijzingen om de voormalige Catalaanse regiopremier van de Generalitat Jordi Pujol, zijn vrouw Marta Ferrusola en hun zeven kinderen voor de rechter te brengen omdat ze zichzelf decennialang hebben verrijkt met corrupte activiteiten.

De rechter van de ‘Audiencia Nacional’ heeft dat afgelopen donderdag voorgesteld omdat hij aanwijzingen ziet van criminele activiteiten waarbij de hele familie Pujol betrokken is. Daarom wil José de la Mata de ‘Clan Pujol’ aanklagen als een criminele organisatie (organización criminal).

Zo is de rechter ervan overtuigd dat de familie Pujol-Ferrusola misbruik maakte van de positie van Jordi Pujol als regiopremier van Catalonië en het sociale, economische en politieke leven dat daarmee samengaat. Jordi Pujol was regiopremier van de Generalitat tussen 1980 en 2003 en de rechter meent dat gedurende al deze jaren Jordi Pujol en zijn vrouw Marta Ferrusola aan het hoofd stonden van een criminele organisatie.

Clan Pujol

De man die de slogan ‘España nos roba’ bedacht waarmee de voormalige Catalaanse regiopremier Jordi Pujol wilde aangeven dat Spanje het Catalaanse volk van hun geld beroofde, is jaren geleden zelf ten onder gegaan voor diefstal, oplichting en fraude van het Catalaanse volk. 

De nu 90-jarige Pujol is nauwelijks meer in het openbaar te zien sinds dat hij publiekelijk opbiechtte dat hij gedurende zijn 23-jarig bewind in Catalonië belastingfraude heeft gepleegd met de erfenis van zijn vader Florenci Pujol.

Maar een ding is een vermeende belastingfraude en een ander is het stelen van de Catalanen en het innen van illegale commissies die ook wel bekend staan als 3%. De voormalige ‘Molt Honorable Senyor’ Jordi Pujol zou samen met zijn familie (ook wel clan Pujol genoemd) waaronder zijn vrouw en diverse kinderen minstens 300 miljoen euro hebben gestolen. Dat geld zou ondergebracht zijn op buitenlandse bankrekeningen zoals in Zwitserland, Luxemburg en Andorra.

De clan Pujol kan volgens veel mensen gezien worden als een goed geoliede criminele organisatie waarbij alle leden van de familie Pujol betrokken waren en hun rollen vervulden. De familie bestaat uit vader Jordi Pujol i Soley, moeder Marta Ferrusola en de zeven kinderen Mireia, Marta, Jordi, Oleguer, Josep, Oriol en Pere.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.