1 op de 10 automobilisten gebruikt sociale media achter het stuur in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

1 op de 10 automobilisten gebruikt sociale media achter het stuur in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De smartphone is niet meer weg te denken uit het straatbeeld in Spanje, iets dat wel te zien was in het Spaanse parlement waar de helft van de parlementariërs liever op hun mini schermpjes keek dan luistert naar hun collega’s. Ook het gebruik van de smartphone achter het stuur dus tijdens het rijden is flink gestegen in Spanje.

Uit een onderzoek blijkt dat 1 op de 10 automobilisten achter het stuur de sociale media checkt waarbij te denken valt aan Facebook, Twitter en Instagram maar met name WhatsApp. Want als er een berichtje binnenkomt moet dat meteen bekeken worden, ook al zit men achter het stuur en kan die ene seconde fataal zijn.

12% van de ondervraagden zegt regelmatig de sociale media te raadplegen achter het stuur waarbij dit percentage 17% is bij de jongeren tussen 18 en 24 jaar. 12% zegt ook dat ze regelmatig foto’s en video’s maakt terwijl men achter het stuur zit.

Maar de sociale media zijn niet de enige boosdoeners want 25% zegt dat ze de GPS of het navigatiesysteem op de telefoon bedient tijdens het rijden, 19% zegt dat ze de messenger of Whatsapp gebruikt, 14% zegt dat ze handsfree belt en 13% zegt dat ze tijdens het autorijden e-mails checkt.

Deze bovenstaande percentages hebben betrekking op het regelmatig gebruiken van het bovenstaande maar als gevraagd wordt of iemand wel eens de smartphone achter het stuur gebruikt heeft lopen de percentages op. Dan zegt 51% dat ze de navigatie op de telefoon gebruiken, 35% WhatsApp berichten leest of stuurt, 18% e-mails leest en 19% foto’s of video’s maakt.

Tijdens lopen

Als gevraagd wordt hoe men het WhatsApp gebruikt tijdens het lopen of wandelen dan stijgt het percentage naar 76% waarbij 55% dat regeñlmatig doet. 87% van de ondervraagden zegt ook dat ze belt of gebeld wordt tijdens het oversteken van de straat. 57% zegt dat men de straat oversteekt terwijl men muziek luistert waarbij 39% zegt dat regelmatig of dagelijks doet.

Ga naar de inhoud