De gezondste temperatuur voor een airconditioning in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

De gezondste temperatuur voor een airconditioning in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Gedurende de zomermaanden zijn er miljoenen Spanjaarden die erg blij zijn dat ze een airconditioning in huis hebben waar ze dan ook veel gebruik van maken. Toch is ook niet iedereen blij met de koude temperatuur wat in veel gevallen een groot contrast kan zijn met de buitentemperatuur waardoor ziek worden niet erg moeilijk is. Maar wat is dan de beste temperatuur?

In auto’s wordt er veel gebruik van gemaakt en ook in de woningen zijn er steeds meer huishoudens die de zomermaanden binnenshuis doorbrengen met de airconditioning aan. Helaas zijn er velen die de temperatuur veel te laag zetten, net zoals in de wintermaanden de verwarming veel te hoog staat (iets dat veel voorkomt in Spanje).

Beste temperatuur

Volgens experts is de beste temperatuur om de airconditioning in te stellen tussen de 24 en 26 graden. De regel zegt dat het verschil tussen de warme buitenlucht en de koele binnenlucht niet meer mag zijn dan 12 graden. Dit is echter niet altijd te doen, zeker niet als er buitentemperaturen zijn van 42 graden of meer.

Een temperatuur van 25 graden is wellicht het beste om de “hitte” en luchtvochtigheid weg te nemen terwijl de installatie niet teveel stroom verbruikt waardoor dus ook de kosten acceptabel blijven. Gemiddeld geeft men in Spanje bij regelmatig gebruik van een airconditioning tientallen tot honderden euro’s extra uit per jaar aan elektriciteitskosten maar dat is vaak de moeite waard.

Er zijn echter veel factoren die meespelen zoals de isolatie van ramen, deuren en muren en het feit of er ramen/deuren open staan of niet. Ook de oppervlakte van de ruimte die gekoeld moet worden speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de mogelijke extra kosten.

Helaas zijn er in Spanje ook veel winkels waar het soms ijskoud is in de zomer (en in de winter vaak bloedheet). Denk aan supermarkten (Mercadona is goed voorbeeld), kledingzaken, restaurants en bars etc. Er zit echter ook meer achter een te lage of hoge temperatuur in een zaak, iets wat te maken heeft met de bestedingen van de klanten 😉

Slapen met de airco

In de zomer komen er vaak nachten voor die omschreven kunnen worden als “tropennachten” (noches tropicales) waarbij de temperatuur ook tijdens de nacht nog steeds 20 graden of meer is. Met die temperatuur is het lastig slapen omdat het gewoon te warm is. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een airconditioning te installeren in de slaapkamer en die ook ‘s nachts aan te zetten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het slapen met een airco aan op zich niet slecht voor de gezondheid mits je niet overdrijft. Dat wil zeggen, net zoals bij het gebruik van de airconditioning overdag wordt ook voor de nacht een temperatuur aangeraden tussen de 24 en 26 graden.

Let daarbij op dat het lichaam ‘s nachts ook afkoelt dus zet de airco niet te koud. Alleen de vochtigheid uit de lucht halen wordt vaak al als genoeg gezien om een aangename temperatuur te krijgen in de slaapkamer.

Ga naar de inhoud