Search
menu
Search

‘Feesten’ met stieren kosten het leven aan drie personen in Valencia

‘Feesten’ met stieren kosten het leven aan drie personen in Valencia
Beeld: Europa Press

‘Feesten’ met stieren kosten het leven aan drie personen in Valencia

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De traditionele festiviteiten met stieren ‘bous al carrer’ in de Valencia regio hebben in slechts één week tijd het leven gekost aan drie personen. Met zoveel sterfgevallen kun je jezelf afvragen waarom dit nog wordt toegestaan maar volgens de voorstanders weten de deelnemers waar ze aan beginnen als ze voor een stier gaan staan en zijn het veilige feesten.

Feit is dat in slechts zeven dagen drie personen om het leven zijn gekomen nadat ze tijdens de ‘bous al carrer’ (stieren op straat) festiviteiten in de Valencia regio op de horens zijn genomen. Dat gebeurde op 8, 12 en 16 juli in Pedreguer, Picassent en Meliana. Ondanks de doden is men gewoon doorgegaan met de festiviteiten, alsof er niets is gebeurd.

Bij de ‘bous al carrer’ festiviteiten wordt een stier losgelaten op een afgezet plein of straten en proberen mannen het dier te provoceren en aan te raken wat dus soms voor gevaarlijke en dodelijke situaties kunnen zorgen. In kustplaatsen zoals het toeristische Denia en Javea aan de Costa Blanca belanden de stieren in zee tijdens de ‘bous a la mar’ festiviteiten.

De eerste persoon die na een aanvaring met een loslopende stier is overleden is een 64-jarige Fransman die op 8 juli in Pedreguer op de horens werd genomen. De fransman probeerde nog weg te komen maar de stier pakte hem op de horens, gooide hem op de grond en liep met zijn 700 kilo over zijn hoofd en rug. De man overleed na negen dagen opname in het ziekenhuis.

De tweede dode was een 56-jarige man uit Albacete die op 12 juli in Picassent door een stier werd gespietst. In eerste instantie raakte de man zwaargewond toen een stier de bescherming waar de deelnemers achter kunnen staan met zijn horens verschoof om de man te pakken. Hij werd omhoog getild en kwam hard op de grond terecht. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Het derde sterfgeval is een 50-jarige man uit Meliana die al sinds jongs af aan met de ‘bous al carrer’ in zijn dorp meedoet. In dit geval was de stier echter slimmer en sneller en werd de man op de horens genomen en ook hard op de grond gegooid. Ook deze man overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. 

Hoeveel feesten

Als we naar de informatie kijken van de ‘bous al carrer’ 2021 festiviteiten dan zien we dat er in dat tweede corona-jaar (2021) 101 gemeenten een activiteite met stoeren heeft georganiseerd. Dat was in het eerste corona-jaar (2020) nog 48 gemeenten maar in het pre-corona jaar 2019 waren dat 269 gemeenten. Het merendeel van deze festiviteiten vindt plaats in de provincie Castellón gevolgd door Valencia en Alicante.

Dat de ‘bous al carrer’ dodelijk kunnen zijn blijkt wel uit het feit dat de afgelopen acht jaar er 20 personen zijn overleden en tientallen personen gewond raakten. Toch zeggen gemeenten, organisatoren en de voorstanders dat deze festiviteiten zeer veilig zijn en er weinig ongevallen gebeuren.

Ga naar de inhoud