Tweede hittegolf kost in tien dagen tijd het leven aan 763 personen in Spanje

Tweede hittegolf kost in tien dagen tijd het leven aan 763 personen in Spanje
Beeld: Canva

Tweede hittegolf kost in tien dagen tijd het leven aan 763 personen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De hittegolf heeft even een kleine pauze in Spanje wat niet wil zeggen dat de temperaturen op veel plaatsen enorm gedaald zijn. Maar de hittegolf zal donderdag of vrijdag weer doorgaan met het risico dat er nog meer mensen zullen overlijden door hitte. Gedurende de eerste tien dagen zijn in Spanje 763 sterfgevallen door hitte geregistreerd waarbij vrouwen meer kans hebben om te overlijden dan mannen.

Volgens het sterftemonitoringsysteem MoMo van het Instituto de Salud Carlos III zijn in de maand juli tussen 8 en 18 juli 763 sterfgevallen door hitte (defunciones atribuibles a temperatura) geregistreerd. 836 van hen waren personen van 65 jaar en ouder (73 van 65-74 jaar; 200 van 75-84 jaar; 551 85+ jaar). Er zijn 328 mannen overleden en 435 vrouwen.

Sinds 1 januari 2020 zijn er volgens de wekelijkse berichtgeving  van het MoMo systeem 5.600 sterfgevallen door hitte geregistreerd. In 2020 was dat aantal 1.893 personen gevolgd door 1.405 sterfgevallen door hitte in 2021. Januari 2022 was ook een warme maand in Spanje en toen werden er 695 sterfgevallen door hitte gemeld gevolgd door 215 personen in februari, 44 in maart, 73 in april, 57 in mei en 830 sterfgevallen door hitte in juni 2022. Tot nu toe dit jaar zijn er meer dan 2.804 sterfgevallen door hitte geregistreerd.

Vrouwen Vs mannen

Dat er meer vrouwen door hitte overlijden blijkt volgens een onderzoek ‘normaal’ te zijn omdat vrouwen ‘minder capaciteit hebben om de hitte te elimineren’. Dat wil zeggen dat vrouwen over het algemeen minder zweten en dus minder snel de lichaamstemperatuur kunnen laten dalen. Ouderen zweten half zoveel als jongeren, en vrouwen half zoveel als mannen.

Dit zijn conclusies die men trekt in een nieuw onderzoek maar al in 2018 publiceerde men een Nederlands onderzoek waaruit hetzelfde zou blijken. Ook in 2021 werd een Nederlands onderzoek gepubliceerd met hetzelfde resultaat. Vrouwen (met name ouderen) zijn kwetsbaarder voor extreme hitte. Onder gelijke omstandigheden lopen ze een hoger risico om door hitte te overlijden dan mannen.

Tijdens het eerste Nederlandse onderzoek ontdekten ze ook dat de ‘cardiovasculaire stress hoger is bij vrouwen’ en dit zou kunnen verklaren dat vrouwen een hoger risico op sterfte door hitte hebben. Een ander aspect speelt ook mee, vrouwen wonen vaker alleen. Maar er zijn meer hypothesen volgens de onderzoekers.

Ga naar de inhoud