Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe opent de deuren voor honden tot 40 kilo

Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe opent de deur voor honden tot 40 kilo
Beeld: Renfe / web

Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe opent de deuren voor honden tot 40 kilo

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf 13 september (2022) zal het mogelijk zijn om met een hond die zwaarder is dan 10 kilo maar lichter dan 40 kilo te reizen in de treinen van Renfe. Dat wil zeggen, vanaf die datum begint de Spaanse spoorwegmaatschappij met een proefperiode op het traject Madrid-Barcelona en vice versa voor zowel de AVE hogesnelheidstreinen als de Langeafstandstreinen ‘Larga Estancia’.

Renfe spreekt over een ‘prueba piloto’ ofwel proefperiode die start op 13 september en een duur heeft van drie maanden. Daarna zal Renfe beslissen of honden die zwaarder zijn dan 10 kilo maar lichter dan 40 kilo met hun baasjes mee mogen reizen in de trein in Spanje. Het is toegestaan om per reiziger een ‘perro grande’ met een maximum van twee grote honden per treinstel mee te nemen. De honden en baasjes worden op een vaste plaats geplaatst waar ze zo min mogelijk andere reizigers ‘lastig kunnen vallen’.

In feite gaat het om een samenwerking tussen Nestlé Purina en Renfe om dit proefproject met de naam ‘Proyecto Mascota Grande’ te beginnen. Purina zal de reizigers een speciale gids geven met daarin tips hoe een hond zich moet gedragen en hoe een baasje ervoor kan zorgen dat een hond andere reizigers niet stoort.

Tot 13 september is het alleen toegestaan met de AVE of Larga Distancia treinen te reizen als een hond lichter is dan 10 kilo. Dat geldt overigens niet alleen voor een hond maar ook voor katten, fretten en niet-pluimvee. De hond moet altijd in een bench reizen of een muilkorf dragen. Elke reiziger mag maximaal een huisdier meenemen. Reizigers moeten een speciaal huisdierticket (billete de mascota) boeken en heeft een prijs van 0 tot 20 euro, afhankelijk van het gekozen tarief (Premium gratis, Elige 10 en Básico 20 euro).

Ga naar de inhoud