Bijna een ton cocaïne onderschept in de eerste helft van het jaar op Madrid-Barajas vliegveld

Bijna een ton cocaïne onderschept in de eerste helft van het jaar op Madrid-Barajas vliegveld
Beeld: Guardia Civil / web

Bijna een ton cocaïne onderschept in de eerste helft van het jaar op Madrid-Barajas vliegveld

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Guardia Civil heeft een totaal van 870 kilo cocaïne onderschept in de eerste zes maanden van het jaar op het Madrid-Barajas vliegveld. Er zijn 24 personen aangehouden die probeerden de illegale substantie het land in te smokkelen via dit vliegveld. Dit heeft de bevelvoering gecommuniceerd in een persbericht.

De acties zijn ontwikkeld in het specifieke kader dat de Guardia Civil heeft in het internationale vliegveld. Er is een verhoging van 126 procent gemeten in verhouding tot het voorgaande jaar.

De belangrijkste onderschepping werd gedaan in de maand maart door de eenheid van fiscale analyse en onderzoek aan de grens van de Guardia Civil. Er werd een pakket onderschept uit Ecuador waarin 206 kilo cocaïne verstopt zat. Om te voorkomen dat de cocaïne ontdekt zou worden, werd het gedeclareerd als een partij ijzeroxide. Dankzij de oplettende agenten van de douane en illegale handel werd getwijfeld aan de echtheid van de documenten die bij het pakket hoorden. Na onderzoek bleek dat het inderdaad niet klopte en dat het dus ging om een grote partij cocaïne.

In de maand januari werden er zes onderscheppingen gedaan, waarbij een totaal van 23 kilo werd gevonden. In Februari ging het om zeven vondsten, waarbij meer dan 30 kilo werd onderschept.

Gedurende de maand maart werd 233 kilo gevonden bij zeven verschillende onderzoeken. April is de maand waarin de meeste cocaïne werd onderschept. Er werd 469 kilo gevonden bij slechts drie verschillende onderzoeken. In de maand mei ging het om 42 kilo en juni sloot met de onderschepping van 73 kilo cocaïne.

De landen van waaruit de drugs Spanje binnenkomt zijn Colombia, Santo Domingo, Ecuador, Brazilië en Chili. De meest gebruikte methodes zijn dubbele bodems, bolletjesslikkers, pakketverzending, dubbele zittingen of extra opslag in rolstoelen of in de schoenen.

In totaal zijn 24 personen aangehouden, 17 mannen en 7 vrouwen van leeftijden tussen de 21 en de 64 jaar.

Ga naar de inhoud