Het verhaal van het klooster van Santo Domingo de Silos in de provincie Burgos

Het verhaal van het klooster van Santo Domingo de Silos in de provincie Burgos
Beeld: via canva.com

Het verhaal van het klooster van Santo Domingo de Silos in de provincie Burgos

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Burgos, in het Spaanse binnenland, verbergt heel wat pareltjes. Een daarvan is het prachtige klooster van Santo Domingo de Silos, op amper 57 kilometer van de hoofdstad Burgos in de autonome regio Castilië en León waar overigens veel meer culturele parels te vinden zijn.

Santo Domingo is een gemeente in het zuidoosten van de provincie Burgos, op 57 kilometer van de hoofdstad. Het gehucht telt slechts 260 inwoners. De geschiedenis van het dorpje gaat hand in hand met de geschiedenis van het klooster van Santo Domingo de Silos.

Het historisch centrum van Santo Domingo vindt haar oorsprong bij een beslissing van koning Alfons VI in het jaar 1098. Die gaf toen namelijk toestemming aan de abt van het klooster om het dorp te laten bouwen. Santo Domingo zou dan ook vier eeuwen lang afhankelijk zijn van het klooster. Pas in 1440 verkochten de monniken het dorpje aan het huis van de familie Velasco, een nobele familie.

De eerste referentie naar het klooster dateert al van 954. Na de Islamitische overheersing wordt het gebouw in 1041 gerestaureerd. In de middeleeuwen ligt de activiteit weer een tijdje stil, en dat blijft duren tot 1880.

Het klooster bestaat vandaag uit twee samengevoegde kloosters. Er zijn twee kruisgangen, eentje middeleeuws en één moderner. De kerk staat in het Noorden, in het Zuiden zijn de cellen van de monniken. De prachtige galerijen dateren uit de 11e en 12e eeuw. In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van het gebouw, en binnenin het klooster vind je verkoeling in de frisse kloostertuin.

Voor wie nog meer wil doen in de buurt, is ook de omgeving de moeite. Er is bijvoorbeeld een mooie wandeling doorheen de Desfiladero (kloof) van de Yecla.

Ga naar de inhoud